A sövény alatt gubbasztott két tollcsomó a sárospataki fürdőben

A madarak csak két hetesek voltak a megtalálásukkor, és sajnos már nem lehetett őket visszahelyezni a fészekbe. Nézd meg őket videón.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Facebook/Drozd Attila
Serfőző József ANPI Természetvédelmi Őrszolgálata
2022. május 30.

A madarak csak két hetesek voltak a megtalálásukkor, és sajnos már nem lehetett őket visszahelyezni a fészekbe. Nézd meg őket videón.

A két tollcsomó valójában két erdeifülesbagoly-fióka, akik a Végardó Fürdőben, a sövény alatt gubbasztottak étlen-szomjan egy egész napon keresztül május 20-án. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata sietett a segítségükre.

Az erdei fülesbagoly fiókáinál egy teljesen természetes jelenség, hogy – később – 3-4 hetes korukban, amikor még repülni sem tudnak, elmászkálnak a fészek melegéből, és egyre távolabbi ágakon csücsülve követelik a vacsorát. Ilyenkor megesik, hogy lepottyannak az ágról és a bokrokban keresnek menedéket. Éppen ezért,

ha vinnyogó, szürke tollcsomókra leszel figyelmes a földön, nincs más dolgod, mint egy közeli ágon elhelyezni azt,

és nyugodt lehetsz, hogy a szülei nyikorgó hangja alapján meg fogják találni.

Ebben az esetben azonban a szakemberek hiába próbálták őket felültetni az ágakra, annyira le voltak gyengülve, hogy nem bírtak megkapaszkodni. A fészket egy közeli fenyőcsoport egyik fájának a csúcsán találták meg, de oda már nem tudták visszahelyezni őket. Mivel félő volt, hogy a két gyenge és fiatal madár a ragadozók zsákmánya lesz, ideiglenes mentőhelyre kerültek, de a tervek szerint miután felnőttek, visszakerülnek a természetbe.

Cikkajánló