Aggteleki fejlesztések a látogatók és a denevérek érdekében

Nyolc helyszínen több mint háromszáz millió forintból fejlesztette látogatóhelyeit az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság. A világörökség részét képező barlangok infrastrukturális fejlesztése nemcsak a látogatók, de a denevérek érdekében is történtek.

Szerző:
MTI/ TM
Fotó:
facebook.com / Aggteleki Nemzeti Park
123rf.com
2019. február 20.

Nyolc helyszínen több mint háromszáz millió forintból fejlesztette látogatóhelyeit az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság. A világörökség részét képező barlangok infrastrukturális fejlesztése nemcsak a látogatók, de a denevérek érdekében is történtek.

A pályázati program jóvoltából a nemzeti park igazgatóságának lehetősége nyílt, hogy az eddigieknél is jobban óvja, kezelje a világörökség részét képező aggteleki karszt barlangjait, jelentős földtudományi értékkel rendelkező mesterséges üregeit és az ezekhez kapcsolódó sérülékeny élővilágot- írja az MTI.

 


A fejlesztésbe bevonták az esztramosi bányavágatokat, barlangokat, az aggteleki Baradla-barlangot, az Aggtelek-Jósvafő Béke-barlangot, a bódvaszilasi Meteor-barlangot, a jósvafői Baradla Hosszú-Alsó-barlangot, az aggteleki Baradla-tetői-zsombolyt, a bódvaszilasi Pócsakői-víznyelőt és a szintén bódvaszilasi Kopaszgally-oldali 2-es számú víznyelőbarlangot.

 

 

A természetvédelmi projekt keretében elbontották a barlangidegen (beton) műtárgyakat és balesetveszélyes omladékokat, stabilizálták az omlásveszélyes vagy eltömődött barlangbejáratokat, a barlangi útvonalakon a korrodált létrákat rozsdamentes létrákra cserélték le. A felújítások eredményeként a barlangokban a közlekedés biztonságossá vált.

 

 

A fejlesztésben szereplő helyszínek különleges élőhelyek is, amelyek telelő- és szaporodóhelyei számos denevérnek. A bejáratok denevérbarát lezárásával, illetve azok felújításával, az átszellőzés biztosításával, a Béke-barlangban a szén-dioxid koncentráció csökkentésével a denevérek újabb háborítatlan élőhelyekhez juthatnak.


2014 és 2020 között 92 természetvédelmi célú fejlesztés valósul meg az ország nemzeti parkjaiban, mintegy száz helyszínen, 38 milliárd forint értékben. Ezek célja a természetes élőhelyek állapotának javítása, de a fejlesztések hozzájárulnak ahhoz is, hogy a nagyközönség az eddigieknél is kényelmesebben és biztonságosabban látogathassa a természeti értékeinket. Az igazgatóságok kezelésében lévő turisztikai, természetvédelmi értékeket évente 1,6 millió látogató tekinti meg.

 

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Ahol a föld alatt is kéktúrázhatsz

Geokéktúra a Csereháton és az Aggteleki-karszton

Hucul lovak nyomában a karsztvidéken

Új képződmények tűntek elő a Sátorkőpusztai-barlangban

Az Esztramos-barlang csodái

Cikkajánló