Albínó fecskefiókákra bukkantak Jánoshalmán

Az albínó madarak rendkívül ritkák. Ebben az esetben a fehér tollazathoz piros írisz társul.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Tamás Ádám / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2022. június 3.

Az albínó madarak rendkívül ritkák. Ebben az esetben a fehér tollazathoz piros írisz társul.

A fehér őzről, a vörös vércséről, a szajkóról és a fekete rigóról anno mi is beszámoltunk nektek. A három állat közös tulajdonsága, hogy leucisztikus példányok, ami pigmenthiányt jelent a bundában, tollazatban. Az albinizmus azonban még ennél is sokkal ritkább.

A hazai vonuláskutató táborokban időről-időre a madárgyűrűzők hálójába akadnak olyan füsti fecskék is, melyek tollazatából hiányzik a melanin nevű festékanyag, ezért a sötét színek nem fedezhetőek fel tollaikon – írja a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán. Ilyenkor a madár fakó, piszkosfehér, krémszínű.

Az albínó madaraknak azonban hófehér a tolluk, és piros a szemük

– nem egy jó túlélési stratégia a természetben, ezért is kerülnek olyan ritkán szem elé az ilyen példányok.

Május 29-én a jánoshalmai Déli ASzC Jánoshalmai Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanüzemének a sertésóljában került elő egy albínó fiókákat nevelő füstifecske-pár. A madártani szakemberek ellátogattak a helyszínre, és meggyűrűzték a fészekben található öt fiókát, melyek közül kettő hófehér. Érdekes módon a fészket a disznóól mennyezetéről lelógó lámpára építették. A sertéstelepen stabil füstifecske-állomány él, nagyjából 20-25 párral. Állítólag már tavaly is fészkelt itt egy olyan pár, amelynek az egyik tagja fehér volt.

Cikkajánló