Állati jó programok országszerte

Az Állatok Világnapját 1931 óta ünnepeljük október 4-én, az állatok védőszentjének, Assisi Szent Ferencnek az emléknapján. Ezen a napon országszerte érdekes programok várják az állatbarátokat. Ezek közül ajánlunk néhányat.

Szerző:
TM
Fotó:
Babák Zoltán / KMNPI
Adobe Stock
Facebook / Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont
2019. október 3.

Az Állatok Világnapját 1931 óta ünnepeljük október 4-én, az állatok védőszentjének, Assisi Szent Ferencnek az emléknapján. Ezen a napon országszerte érdekes programok várják az állatbarátokat. Ezek közül ajánlunk néhányat.

Állatok Világnapja a Budakeszi Vadasparkban

 

Egész napos interaktív programdömpinggel várja az érdeklődőket a Budakeszi Vadaspark október első hétvégéjén. Lesz állatvédelemről szóló előadás, „Állatijó bemutató”, kisállattréning és madárgyűrűzés is. Az érdeklődők az állatvédelemről, az állatokra veszélyt jelentő műanyagokról, csomagolóanyagokról, a felelős állattartásról és a környezettudatosságról is többet tudhatnak meg.

 

További információ: budakeszivadaspark.hu

 

Látványetetés Szarvason és Poroszlón

 

 

Október 4-én, pénteken 10 és 15 óra között  látványetetésre várják az érdeklődőket Szarvasra, a Körösvölgyi Állatparkba, ahol gímszarvasokkal és őzekkel épp úgy találkozhatunk, mint bölényekkel és jávorszarvassal.


További információ: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

 

Poroszlón, a Tisza-tavi Ökocentrumban is látványetetésekkel várják a látogatókat október 4-én, pénteken. A szokásos napi nyilvános etetéseken felül ezen a napon finomságokkal teli bőségtálak készülnek többek között az aranysakálok, az óriásteknős és vidrák örömére, tokfélékhez pedig látványos merülés keretében búvár juttatja majd el az ínyenc falatokat.


További információ: Tisza-tavi Ökocentrum
 

Peleszámlálás Királyréten


A királyréti madárodúkban nemcsak madarak, de négylábú társbérlők, nagy pelék is előszeretettel befészkelik magukat. Az őszi odútisztítások során a szakemberek rendszeresen összeakadnak a szundikáló védett rágcsálókkal. Aki október 5-én, szombaton ellátogat a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontjába, a Hiúz Házba, besegíthet az „őszi nagytakarításba”, és részt vehet a pelék számba vételében.
Előzetes bejelentkezés szükséges!

 

További információ: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

 

Ismerkedés a ragadozómadarakkal


A kőszegi Chernel-kertben október 5-én délután a madármentő központ ragadozó madarait lehet közelebbről megismerni. A központ sérült vagy elárvult, kizárólag hazánkban honos madarak befogadó helye. A mentőközpontba leggyakrabban bekerülő madárfajok az egerészölyv, a vörös vércse, az erdei fülesbagoly, a macskabagoly és a fehér gólya. A sérülések oka legtöbbször az áramütés, a járművel történő ütközés és a fészekből való kiesés. Az ide kerülők madarak számára ideiglenes vagy állandó elhelyezést biztosítanak, attól függően, hogy gyógyuló vagy maradandó sérüléssel rendelkeznek. Amennyiben erre lehetőség van, a gyógyult madarakat és az elárvult fiókákat visszajuttatják a természetbe.


A Chernel-kertben található az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontja is, mely a vidékre jellemző, a Kárpát-medence és az Alpok találkozásánál kialakult különleges élővilágot mutatja be, de ha itt járunk, a látogatóközponttól mindössze 100 méterre található piciny arborétumot is érdemes bejárni.

További információ: Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont

 

Kapcsolódó cikkek:

Színesedő erdőkben a legjobb kirándulni- hétvégi programajánló

Farönkön vezeti le a feszkót a Körösvölgyi Állatpark szarvasbikája

Körös-körül két keréken

Gyönyörű felvételek a Tisza-tóról

Cikkajánló