Egy évszázadon belül eltűnhetnek a rovarok

Ha továbbra is ilyen ütemben pusztulnak a rovarok világszerte, az évszázad végére teljesen eltűnhetnek a Föld színéről. A rovarfajok harmada már most veszélyeztetett.

Szerző:
The Guardian/ Tóth Judit
Fotó:
pixabay.com
2019. február 11.

Ha továbbra is ilyen ütemben pusztulnak a rovarok világszerte, az évszázad végére teljesen eltűnhetnek a Föld színéről. A rovarfajok harmada már most veszélyeztetett.

Egy nemrég publikált tanulmány szerint, a Földön élő rovarfajok 40%-nak csökken az egyedszáma, harmaduk mára veszélyeztetetté vált - írja a Guardian. A rovarfajok kihalásának üteme nyolcszor gyorsabb, mint az emlősöké, madaraké vagy hüllőké. A rovarok össztömege évente 2,5%-kal csökken az elmúlt 25-30 évben, és ha ez ilyen ütemben folytatódik tovább, egy évszázadon belül teljesen eltűnhetnek a Föld színéről.

 


A rovarok az ökoszisztéma alapját jelentik. Táplálékforrást jelentetnek sok állat, például madarak, hüllők, kétéltűek, halak számára, és ha ők eltűnnek, ezek a fajok is velük pusztulnak. De a rovarok a megporzásban is nélkülözhetetlenek, élelmiszer-termelésünk nagymértékben tőlük függ.

 


Sok tudós szerint a földtörténet öt nagy kihalási hulláma után most éljük a hatodikat, ennek azonban nem rajtunk kívül álló tényezők az okozói, hanem az emberiség. Számos nagyobb testű, könnyebben tanulmányozható állatfajról tudjuk, hogy a kihalás szélére sodródott, de a rovarok olyan sokfélék és nagy számban élnek, hogy megbecsülni is nehéz, milyen mértékben fogyatkoznak.

 


Egy-egy ország vagy régió esetében már készültek tanulmányok erre vonatkozólag, például Németországban vagy Puerto Ricóban, ahol egy kutatás arról számolt be, hogy az ország egyik esőerdejében 35 év után a talajszinten élő rovarok 98%-a eltűnt, míg a lombkoronában 80%-os csökkenést tapasztaltak. Bár ezek a lokális eredmények is sokkolóak, a kutatók többsége nem gondolta, hogy világszerte hasonlóan kétségbeejtő a helyzet.

 


A Biological Conservation című tudományos folyóirat most megjelent tanulmánya az első, mely globális krízisről beszél. A tanulmány 73, főleg európai, amerikai, illetve ausztrál, kínai, brazil, dél-afrikai kutatás eredményeit összegezte. A cikk szerint a krízis leginkább a nappali és az éjjeli lepkéket, a méheket, a poszméheket érinti, de sok rovarral kapcsolatban hiányos a tudásunk, és sajnos, semmi okunk azt feltételezni, hogy ők jobb helyzetben lennének.

 


Míg a trópusi országokban a nagyarányú pusztulásért elsősorban a klímaváltozás tehető felelőssé, ha globálisan nézzük, a rovarok pusztulásának legfőbb okozója az intenzív mezőgazdaság, így a folyamat megállításához mindenekelőtt a növényvédő és rovarirtó szerek használatát kellene átgondolnunk, annál is inkább, mert ezek a szerek nemcsak ott fejtik ki hatásukat, ahol kiszórják azokat, de a környező területeken is. Ahogy például a németországi kutatások is mutatták, ott a rovarok drasztikus csökkenését a mezőgazdasági területeket övező védett területekről írták le.


A tanulmány készítői azt mondták, tanulmányukkal szeretnék felrázni az embereket, mert valóban nagy a baj. Ahogy az egyik Guardian által megkérdezett kutató is megfogalmazta: „Szeretjük vagy utáljuk őket, de egyszerűen nem élhetünk rovarok nélkül.”
 

 

Kapcsolódó cikkek:

Miért pusztulnak a méhek?

Az ember, aki szakadék szélére sodorta saját bolygóját

Észre sem vesszük őket, pedig globális veszélyt jelentenek

A Duna is tele van mikroműanyaggal

Holnap, egy történet arról, milyen lehetne a jövő

Cikkajánló