Elkezdődött a tiszavirágok rajzása a Közép-Tiszán

Napok óta tűkön ülve vártuk a hírt, hogy mikor indul be a nyár egyik várva várt csodája, a kérészek násztánca. Tegnap megtörtént az áttörés, és elindult a tiszavirágok látványos rajzása Szolnoknál és a Közép-Tiszai térségben.

Szerző:
TM
Fotó:
Gál Lajos / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
2020. június 19.

Napok óta tűkön ülve vártuk a hírt, hogy mikor indul be a nyár egyik várva várt csodája, a kérészek násztánca. Tegnap megtörtént az áttörés, és elindult a tiszavirágok látványos rajzása Szolnoknál és a Közép-Tiszai térségben.

Az apró előjelek ellenére napok óta semmi pontosat és biztosat nem lehetett tudni. De tegnap végre megtörtént az áttörés, és elkezdődött a tiszavirágok rajzása több helyen is a Közép-Tiszai térségben – adta hírül a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a Facebookon.

A nemzeti parkos szakemberek úgy gondolják az előjelek alapján, hogy a hétvégén már szép rajzást lehet majd megfigyelni Szolnok, Tiszakürt-Tiszainoka térségében. Az idei évben a speciális helyzetből adódóan a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság ugyan nem hirdet a működési területén szakvezetéssel egybekötött tiszavirágzás megfigyelő túrákat, viszont azt ajánlja, ha teheted, látogass el egyénileg bátran valamelyik fentebb említett folyószakaszra, hogy részese lehess a természet e bámulatos műsorának.

Ahogy a bejegyzésben megemlítik, tegnapelőtt Magyarkanizsán (Szerbia) az eső ellenére is 10 000 nagyságrendű repülés volt, és Szegeden is beindult a virágzás, több ezres nagyságban. További információk és aktuális hírek a tiszavirágzással kapcsolatosan a nemzetipark-igazgatóság honlapján, a Facebook-oldalán és a Tiszavirág Híradón olvasható.

Mi a tiszavirág?

Erről a ritka, védett rovarról érdemes tudni, hogy Európa legnagyobb testű kérészfaja (a kifejlett példány szárnyfesztávolsága eléri a 6-7 centimétert, hossza pedig akár 10-12 centi is lehet), amely napjainkra csak a Tiszában és néhány mellékfolyóján (Körös, Maros, Bodrog) található meg tömegesen.

A tiszavirágok lárvái az agyagos padozatot, illetve az agyagos, víz alatti partfalakat kedvelik, ahol U alakú járatokba ássák be magukat, és itt fejlődnek 3-4 évig. Miután befejezik lárvaéletüket, kilökik magukat a járatokból, majd a felszínre jutnak. Ekkor megkezdődik közismerten rövid felnőttkori életük. A hímek a víz felszínére felérve ún. szubimágókká alakulnak, és kirepülnek a partra, fákra, levelekre vagy akár egy tiszavirágrajzást néző kezére, nadrágjára, ahol még egyszer vedlenek, hogy ezután már imágókként kezdjék meg násztáncukat. A nőstények ezt a kissé macerás szubimágókört kihagyják, és rögtön a víz felszínén imágóvá alakulnak.

A kifejlett, ivarérett tiszavirágok innentől kezdve csak a szexnek és a szaporodásnak élnek. Rövid felszíni életük alatt nem is táplálkoznak, bélcsatornájukat levegővel pumpálják fel, hogy könnyebben tudjanak repülni.

A nőstények szexferomont bocsátanak ki, amely odavonzza a hímeket. Egy-egy nőstényt általában tucatnyi hím vesz körül, virágszerűen. Erről a képről kapta a nevét a népnyelvben a tiszavirágrajzás. A nőstény kérészek a part melletti megtermékenyítés után a folyó középvonalában – folyásiránnyal szemben – ún. kompenzációs repülést végeznek, amelynek során, illetve a végén elkezdik szórni a petéiket.

Egy nőstény 6-8000 petét is lerak a fodrozódó vízre, és amint a peték leérnek a mederaljzatra, kezdődik újra az egész elölről. 3 vagy 4 év lárvaélet, 2-3 órás felszíni élet a szaporodásra kihegyezve, a biológiai küldetés befejezése után pedig az elkerülhetetlen pusztulás. A természet rátesz még egy lapáttal a „körforgás csodájára”, mert a peték éppen azon a helyen érnek a fenékre, ahol elődeik élték lárvaéletüket.

Jó tudni

A tiszavirág (Palingenia longicauda) Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 10 000 Ft. A természet védelméről szóló törvény értelmében tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása. Tartsuk ezt szem előtt!

Ha valamiért lemaradnál az idei „tiszavirágzásról”, itt egy korábbi videó Mariann jóvoltából, amelyben közelről láthatod egy tiszavirág „átalakulását”, egészen az elrepülés pillanatáig.


Cikkajánló