Ezek voltak a kedvenc cikkeitek 2020-ban

Vicces állatfotók, invazív állatfajok, fonyódi villasor, kéktúrás emlékfilm és egy titokzatos bakonyi tó vitték a prímet idén. Íme az idei év legolvasottabb cikkeink top 10-es listája.

Szerző:
Turista Magazin
2020. december 27.

Vicces állatfotók, invazív állatfajok, fonyódi villasor, kéktúrás emlékfilm és egy titokzatos bakonyi tó vitték a prímet idén. Íme az idei év legolvasottabb cikkeink top 10-es listája.

1. Vicces állatfotók

A mókás állatfotók mindig népszerűek, pláne egy olyan negatív hírektől hemzsegő évben, mint az idei volt, ezért nem is lepődtünk meg, hogy az április elsején kiélesített, Ezek az állatvilág legviccesebb fotói című összeállításunk végzett toronymagasan az élen. Tavaly egyébként az egyik április elsejei tréfánk volt a listavezető, de idén nekünk sem volt hangulatunk a koronavírus első hullámának kellős közepén a viccelődéshez, ezért külön öröm, hogy az állatfotók elvitték a show-t.

2. A magyar „Gyilkos-tó”

A második helyen egy különleges hely végzett, egészen pontosan a bakonyi Hubertlaki-tó, amely kiálló fatörzseivel az Erdélyben található Gyilkos-tóra emlékeztet. A sikeren felbuzdulva ismét elmentünk a tóhoz, kiderítettük a történetét, és erről a februári számunkban olvashattok majd egy gyönyörű képekkel illusztrált beszámolót.

3. Hazai siker a természetfotózásban

Szeptemberben elsőként számoltunk be arról, hogy a 16 éves Koncz-Bisztricz Tamás végzett az élen a Close-up Photographer of the Year makrofotós pályázat ifjúsági kategóriájában. Tomi egy nagyon apró gömbugrókát ábrázoló képével nyert, a fotó címe pedig – mi más lehetne, mint – Kis gömböc. A jó hír után természetesen megkerestük, hogy milyen körülmények között készült a nyertes fotó. Erről és sok egyéb érdekes kulisszatitkokról olvashattok ide kattintva.

4. Gombák minden mennyiségben

Az idei csapadékos ősz nagyon kedvezett a gombáknak, és a jelek szerint ez sokak érdeklődését is felkeltette, mert az idei listánk negyedik helyére bírt felkapaszkodni az Őszi gombaszüret című összeállításunk. Reméljük, hogy a – meglehetősen hosszú – cikkünk sokaknak segített az erdőben található ízletes falatok felkutatásában.

5. Sziklakatlan a kéktúra mentén

Érdekes, hogy a top 10-es listába még egy bakonyi helyszín is be tudott kerülni, méghozzá egy különleges földtani érték, a Csárda-hegyi őskarszt. A hely neve sokaknak első hallásra nem csenghet ismerősen, ám ha azt mondjuk – kiváltképp a kéktúrázóknak –, hogy Úrkút határában található, máris minden valaha itt megfordult turistának egyből beugrik ez a fantasztikus látványú sziklás tájseb. Aki esetleg még nem járt volna ott, vagy elmulasztotta volna a cikket, ide kattintva tudja bepótolni a látványt.

6. Idegen fajok nyomában

Hogyan kerülhet át egy eurázsiai halfaj Észak-Amerikába, ha nem szándékosan telepítik be? Mit keres egy trópusi hal a Hévízi-lefolyóban? És ki a halak kakukkja? A hazai vizek invazív halfajairól beszélgettünk dr.Takács Péter halbiológussal a Terminátor a hazai vizekben című cikkünkben, amely a hatodik helyre futott be az éves összesítésben, és ennek bizony nagyon örültünk, mert tényleg sok energiát fektetett bele Tóth Judit kolléganőnk.

7. Ércnél maradandóbb

Májusban vált az interneten is elérhetővé Gyenes Károly filmje a Másfélmillió lépés Magyarországon című kultikussá vált filmsorozat negyven évvel ezelőtti forgatásáról. Az Országos Kéktúrát bemutató sorozat népszerűségét jelzi, hogy a film netes megjelenéséről szóló hírünk lett végül az idei hetedik legolvasottabb anyagunk. Aki még nem látta volna az ötvenperces emlékfilmet, ide kattintva nézheti meg.

8. Rejtőzködő szépség a Balatonnál

Fonyód-Bélatelep száz éve fontos hely volt a térképen, legalábbis nyaranta. Politikusok, gyártulajdonosok, művészek nyaraltak itt, fontos döntések és híres művek születtek ezekben a villákban. A hely hangulata ma is különleges, amit nagyszerűen visszaadnak fotósunk, Gulyás Attila gyönyörű képei, amelyek mellé archív felvételeket is válogattunk. Bízunk benne, hogy ezzel a nyár derekán készült cikkünkkel sokaknak csináltunk hangulatot egy olyan balatoni kiruccanáshoz, ami nem a lángosról és naptejről szólt.

9. Üstökös a fejünk felett

Idén nyáron száguldott el felettünk a Neowise névre keresztelt üstökös, ami meglehetősen nagy figyelmet kapott a médiában, hiszen szabad szemmel is kivehető volt az égbolton, ráadásul, aki lemaradt róla, annak 6766 évet kell várni rá, hogy újra felbukkanjon a horizonton. Ezek után nem is csoda, hogy az erről szóló beszámolónk a 9. helyig jutott az idei ranglistán.

10. Egy csipetnyi Erdély a Bükk árnyékában

Az Upponyi-hegységet csak kevesen ismerik, pedig ezt a szépségeivel Erdélyt idéző kis szigethegységet a jól ismert szilvásváradi turistaparadicsomtól mindössze negyedórás autózással bárki könnyedén felkeresheti, és egy kellemes félnapos túrával akár gyerekekkel is felfedezheti páratlan szépségeit. Így tett a családjával az egyik legtöbbet író külsős szerzőnk, Konfár Tibor is, akinek ez a jól sikerült írása pont befért az idei top 10-be.


Nagyon szépen köszönjük az egész éves figyelmet és biztató sorokat, ígérjük jövőre ugyanezzel a lendülettel folytatjuk. Addig is jó pihenést és boldog új évet kívánunk mindenkinek!



Cikkajánló