Ezek voltak a kedvenc cikkeitek 2019-ben

Áprilisi álhírek, hóesésben baktató farkasok, vicces és lenyűgöző állatfotók, miniszobrok és egy fantasy film díszletének beillő tanösvény is bekerült az idei top10-es listába. Meg persze egy elmaradhatatlan lombkorona tanösvény :).

Szerző:
Turista Magazin
2019. december 16.

Áprilisi álhírek, hóesésben baktató farkasok, vicces és lenyűgöző állatfotók, miniszobrok és egy fantasy film díszletének beillő tanösvény is bekerült az idei top10-es listába. Meg persze egy elmaradhatatlan lombkorona tanösvény :).

1. Április elsejei tréfa

Nem átverés, tényleg egy április elsejére készített álhírünk lett az idei év legolvasottabb anyaga, egészen pontosan az a cikkünk, amelyben arról számolunk be, hogy „az autópályákhoz hasonlóan úthasználati díjhoz köthetik a jelzett turistautak használatát”. A top10-es listánkba majdnem bekerült egy másik áprilisi tréfánk is, amelyben arról tudósítunk, hogy pumát kapott lencsevégre egy aggteleki vadkamera. A humor iránt kevésbé fogékony olvasóink a Facebook oldalunkon jelezték, hogy felháborítónak tartják a fizetős rendszer bevezetését és arra is sokan hívták fel a figyelmünket, igazából nem is puma látható az ominózus cikkben. Aki esetleg lemaradt volna az áprilisi tréfáinkról, ide kattintva tudja bepótolni.

2. Miért ne építsünk kőtornyokat

Top10-es összeállításunk fekete lova a Miért ne építsünk kőtornyokat a természetben? című cikkünk, amely nem csupán az első tízbe fért be, de egyenesen a második helyig jutott. Álmunkban se gondoltuk volna, hogy ekkora lesz a téma iránt az érdeklődés, sikerét valószínűleg annak is köszönheti, hogy rengetegen megosztották, így elindult a közösségi oldalakon a dominó effektus. A cikk apropóját egyébként egy sajtóközlemény adta, amelyben arra hívták fel a természetjárók figyelmét, hogy „a természetvédelmi területen bármilyen nemű, ideiglenes vagy végleges eredménnyel járó beavatkozás (például idegen tárgyak elhelyezése, vagy a terület átrendezése) tilos”. Egészen konkrétan az egyre népszerűbb mini kőtorony építésnek szerettek volna gátat venni, mert a kövek alatt parányi élőlények élnek, melyek számára a kövek elmozdítása, egymásra rakosgatása akár végzetes is lehet. Ennek a témának jártunk egy kicsit jobban utána, a téma egyébként még mindig aktuális, ide kattintva olvasható a cikk.

3. Megjelent a Természetjáró Applikáció

2018 végén jelent meg a Magyar Természetjáró Szövetség ingyenesen elérhető Természetjáró Applikációja, amelynek népszerűségét jelzi, hogy rövid idő alatt az első helyre kúszott fel a magyar Apple „App Store Travel” kategóriájában és a Google Play Store „Utazás és helyi információk” kategóriájában is. Jelenleg 145 ezer felett van a letöltések száma, így nem is lepődtünk meg (nagyon) azon, hogy az applikáció megjelenéséről szóló hírűnk lett az idei év harmadik legolvasottabb anyaga. A napról-napra bővülő tudású applikációról ide kattintva lehet többet megtudni.

4. Hóesésben baktató farkasok

Az nem volt kérdés, hogy az idei top10-es listánkban is lesz vadkamerás felvétel, csak az, hogy melyik. Örömmel jelentjük, végül az aggteleki farkasok jutottak be a tízes listába és ehhez mindössze annyit kellett tenniük, hogy a hóesésben baktatnak :). Bár a top10-be nem fért be, de ugyancsak nagyon népszerű volt idén egy másik aggteleki vadkamerás felvétel is, ebben egy-egy hiúz látható.

5-6. A világ legjobb és legviccesebb természetfotói

Akárcsak a vadkamerás felvételek esetében, abban is biztosak voltunk, hogy valamelyik természetfotós összeállításunk is bekerül a top10-be, az viszont némi meglepetést okozott, hogy rögtön kettő is befurakszik az idei év legolvasottabb anyagai közé, ráadásul mindjárt egymás mögé. Az ötödik helyen az angol Wildlife Photographer of the Year idei díjnyertes képei végeztek, míg a hatodikon a Comedy Wildlife Photography Awards döntős képeit bemutató anyagunk.

7. Lombkorona tanösvény a Gerecsében

Mivel 2017-ben a kaszói lombkorona tanösvényről szóló cikkünk végzett az élen, nem ért minket mellbevágó meglepetésként, hogy az idei top10-es listába is bekerült egy lombkoronás hír, amelyben arról számoltunk be, hogy október vége óta látogatható a Gerecse Tájvédelmi Körzetben létesített építmény. Erről annyit kell még tudni, hogy az átmérője 44 méter, hossza 105 méter, a talajszinttől mért magassága pedig 11 méter, a tartószerkezeti váz fém, a járófelületek anyaga tölgyfa. A nagy sikerre való tekintettel egyébként elmentünk élőben is megnézni ezt az érdekes formájú szerkezetet, erről a februári magazinunkban fogunk beszámolni.

8. Fantasy-be illő hangulat egy Duna-menti tanösvényen

Ugyan nem lombkorona, de a listánk nyolcadik helyén is egy épített tanösvény – pontosabban egy róla készített fotósorozat - végzett, ám ennek az a különlegessége, hogy úgy néz ki, mintha egy fantasztikus mese díszlete lenne. Az élményért Vácig kell elmenni, amit – a márciusi képes beszámoló sikerén felbuzdulva - meg is tett képszerkesztőnk, Pálvölgyi Krisztina, aki egy remek beszámolót készített az ártéri kiruccanásáról.

9. Kolodko-miniszobrok nyomában

Az utóbbi években egyre több helyen bukkanhatunk Budapest utcáin és közterein Kolodko Mihály különleges bronz miniszobraira. A kárpátaljai szobrászművésszel beszélgettünk magyar kötődéséről, gyerekkoráról, az alkotás folyamatáról, szobrai jelentéséről, és hogy miért fontos, hogy a művek pont oda kerüljenek, ahova. A jelek szerint nem csak minket érdekelt ezt a téma, mert a művésszel készített interjúnk a kilencedik legolvasottabb anyagunk lett idén.

10. Kéktúra minden mennyiségben

Hazánk legnépszerűbb túraútvonalával nem lehet eleget foglalkozni, de mi az ért tettünk rá jó pár kísérletet az év folyamán :). Szeptemberben jelent meg nálunk egy igen alapos összeállítás a Kéktúráról, ami a rengeteg megosztásnak köszönhetően be is férkőzött a top10-be. A Kéktúra népszerűségét jelzi, hogy 2020-ra a leginkább ajánlott huszonöt utazási célpont közé sorolta a National Geographic magazin amerikai honlapja. Aki még nem vágott volna bele, feltétlenül vegye fel az újévi fogadalmainak listájára az ország legszebb helyeit érintő túraútvonal lejárását.


A Természetjáró kedvenc anyagai



Köszönjük szépen az egész éves figyelmet, a rengeteg hasznos észrevételt, fotót, túrabeszámolót, tippet, dicséretet és kritikát is, 2020-ban ugyanezzel a lendülettel folytatjuk!


Cikkajánló