Felismered ezt a növényt?

Ha hiszed, ha nem, a képen egy kökörcsinfaj látható.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Lisztes Anna / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
2023. május 30.

Ha hiszed, ha nem, a képen egy kökörcsinfaj látható.

A kökörcsinekről mi is sokat írtunk már, hiszen legkecsesebb és leglátványosabb tavaszi virágaink közé tartoznak. A magyar kökörcsin különösen kedves a szívünknek, hiszen kizárólag a Kárpát-medencében fordul elő: leggyakrabban a Nyírségben találkozhatunk vele, de a Pilisben és a Bodrogközben is felfedezhetjük.

Ez a növényfaj szerepel a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság fotóin, igaz, nem a legelegánsabb formájában, de még így is kifejezetten érdekes látványt nyújt. A képek a halápi Álló-hegy öreg pusztai tölgyesében készültek.

A tollas-bóbitás repítőkészülékek egy-egy kökörcsinmagocskát hordoznak, és ha megérnek, felkapja őket a szél, majd megfelelően laza talajra kerülve, víz hatására spirális mozgással a talajba fúródnak.

Nemcsak emiatt „okosak” a kökörcsinek. Teljes pompájukban, virágzásuk idején tetőtől talpig szőrszálak borítják őket, ami azt a célt szolgálja, hogy meg ne fagyjanak a tavaszi hidegek idején. Hiába azonban a növény túlélési stratégiája, a mezőgazdasági tevékenységek és a helytelen erdő-, ill. gyepgazdálkodás ellen nem tudja felvértezni magát. Ennek köszönhetően mára sok helyen csökkent az állománya.

A magyar kökörcsin fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

Cikkajánló