Felújítják a Lengyel-Tátra népszerű turistaútjait

Hamarosan lezárják a Sas út egyes szakaszait, szeptembertől pedig a Tengerszem-csúcsra vezető turistautat is megújítják.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
magas-tatra.info
2021. július 19.

Hamarosan lezárják a Sas út egyes szakaszait, szeptembertől pedig a Tengerszem-csúcsra vezető turistautat is megújítják.

A legnehezebb és legnépszerűbb tátrai túraútvonalnak, a Sas útnak egy részén helyreállítják az útvonal felületét és biztonsági láncokat cserélnek, ami ez alatt az idő alatt biztonsági okokból le lesz zárva a túrázók elől. Úgy saccolják, a munkálatok nagyjából két hétig fognak tartani, de ez nagyban függ az időjárási viszonyoktól, illetve a kiírt pályázatot elnyerő cég kapacitásától.

A Zerge-csorba (Kozia Przełęcz) felé vezető ösvényen, a Kulczyński-vályúban Żleb Kulczyńskiego), valamint a Liptói-határhegy (Szpiglasowy Wierch) közelében is le kell cserélni a mesterséges segédeszközöket – írja a magas-tatra.info. Nem az út teljes hosszán cserélik a láncokat, csak a szükséges helyeken.

A Tengerszem-csúcsra vezető útvonal felújítását azonban már szeptemberre tolják, hogy ne a turistaszezon alatt kelljen azt lezárni. A Tátrai Nemzeti Park folyamatosan újít több turistautat. Jelenleg a Gąsienica-Fekete-tótól (Czarny Staw Gąsienicowy) az Északi-Gránát-csúcs (Skrajny Granat) felé vezető ösvényen is dolgoznak, a sárga jelzésű útvonal július 14-től van lezárva.

A nagy volumenű útjavítási munkákat uniós forrásokból, a Nemzeti Környezetvédelmi Alapból és az Erdészeti Alapból fedezik, összesen mintegy 13 millió lengyel złoty-t felhasználva.

Cikkajánló