Filmajánló – A Vargyas-szoros elveszett világa

Egy hónapnyi karantén után már nagyon vágyunk a szabadba, de a nagy túrákra sajnos még egy darabig várnunk kell. Addig is kalandozzunk másképp, utazzunk például természetfilmek segítségével. Most például Erdély egyik legszebb természeti látnivalójához, a Vargyas-szoroshoz.

Szöveg:
Fotó:
Adobe Stock
2020. április 19.

Egy hónapnyi karantén után már nagyon vágyunk a szabadba, de a nagy túrákra sajnos még egy darabig várnunk kell. Addig is kalandozzunk másképp, utazzunk például természetfilmek segítségével. Most például Erdély egyik legszebb természeti látnivalójához, a Vargyas-szoroshoz.

„A természet e helyen annyi nagyszerűt, annyi megragadóan szépet halmozott egybe, hogy a bámulat valójában kimerül azoknak csudálásában” – írta Orbán Balázs a Vargyas-szorosról másfél évszázaddal ezelőtt.

A Vargyas-patak szurdokvölgye barlangjaival, égbe törő mészkőszirtjeivel, meredek sziklafalaival, különleges élővilágával Erdély és Székelyföld egyik legszebb és legegyedibb természeti látnivalója. Ide, a Keleti-Kárpátokba, Kovászna és Hargita megye határára kalauzol bennünket a Tóth Zsolt Marcell természetfilmes és a Filmdzsungel Stúdió csapata. A filmnek nemcsak narrátora, de a táj mellett másik főszereplője Varga Livius, aki ezúttal nem a Quimby tagjaként, hanem lelkes természetbúvárként, a természet nagy szerelmeseként jött el a Vargyas-szorosba.

A Madarasi-Hargitában eredő Vargyas-patak hosszú ideje alakítja ezt a tájat, és formálja a közel 4 km hosszú, gyönyörű szurdokvölgyet, amelyet 40-50 méter magas sziklafalakkal határolnak, és benne 125 barlangot tartanak nyilván.

Ezek egyike a Keleti-Kárpátok leghosszabb és legismertebb barlangja, az Orbán Balázs-barlang, amelynek bejárata a patak jelenlegi szintje fölött 20 méterrel található. Erdély legelőször feltérképezett barlangjában számos jégkorszaki leletet, többek között egy barlangi medve teljes csontvázát is megtalálták, az itteni barlangokat a középkorban is használták rejtekhelyként a közeli falvak lakói.

A filmet nézve bejárhatjuk a barlang egy részét, és láthatunk néhányat az itt élő állatok közül is. Például a barlangi zugpókokat, amelyek testük méreténél százszor nagyobb hálót szőnek. A Vargyas-szurdok barlangjai 19 denevérfajnak nyújtanak szállás-és élőhelyet, az Orbán Balázs-barlangban található a Keleti-Kárpátok egyik legnagyobb denevérkolóniája.

De a barlangokon kívül is bőven akad érdekesség, többek között ritka növények sokasága, a Teleki–virágtól a szurdokerdők moháinak varázslatos világáig.Akció közben láthatunk egy vízirigót, amely a patakmederben összeszedegetett tegzeslárvákhoz próbál hozzáférni. Rövid időre a téli Vargyas-szoros képei is felvillannak, jégen játszadozó vidrákkal és nesztelenül vadászó vadmacskával. Varga Livius nemcsak szerepel a filmben, de maga is forgat egy kézi kamerával, és végig kommentálja, amit lát. A forgatás során éjjellátó kamerákat is kihelyeztek, amely az átdöcögő vaddisznók mellett több izgalmas éjszakai járókelőt is lekapott, a túra végén pedig még egy hajnali medvelesre is elmegyünk.

Jó volt kicsit ezen a gyönyörű tájon időzni, ha lehetne, azonnal indulnék, de addig is, amíg eljön ez a pillanat, az egyre hosszabb bakancslistámra egy újabb varázslatos úti cél került fel.

A filmet a Filmdzsungel Stúdió oldalán lehet elérni, sok más érdekes filmmel együtt.




Cikkajánló