Fokozottan védett madarakat vadásztak le

Az elmúlt hetekben egy túzok és két rétisas is sörétlövés áldozata lett Magyarországon. A bűncselekményt elkövető vadásznál megtalálták az egymillió forintot érő madarat.

Szerző:
MME
Fotó:
Shutterstock
2015. február 4.

Az elmúlt hetekben egy túzok és két rétisas is sörétlövés áldozata lett Magyarországon. A bűncselekményt elkövető vadásznál megtalálták az egymillió forintot érő madarat.

Nem csak a méreg, hanem a sörét is szedi az áldozatokat a fokozottan védet​t madaraink között. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által a tavalyi évben meghirdetett túzokvédelmi-év sajnos szomorú eseménnyel zárult. Most is folyamatban van a 2014. december 30-án indult eljárás a természetkárosítással vádolt Hajdú-Bihar megyei vadász ellen, aki Zsáka külterületén elejtett egy túzoktyúkot. 

  

Korábbi helyszínek, ahol túzokokat ejtettek el:
2004: Túrkeve
1999: Mezőnagymihály
1994: Bucsa
1984: Csabacsűd

A névtelen bejelentés az MME Debreceni Területi Irodájába érkezett nem sokkal a sajnálatos esemény után. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei bevonásával a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság munkatársai a társasvadászatot szervező vadásztársaság ingatlanján megtalálták a napok óta lefagyasztott, elpusztított túzokot. A túzok fokozottan védett állatfaj, természetvédelmi értéke egymillió forint. Az elkövető beismerte tettét.

 

 

A szintén egymillió Ft természetvédelmi értékű rétisasok európai előfordulása ritkának számít. Hazai állománya kevéssel haladja meg a 250 párt. 2014 karácsonyának másnapján Jász-Nagykun-Szolnok megyében egy sérült rétisas miatt riasztották a Természetvédelmi Őrszolgálatot; a madár a megtalálás után rövid időn belül elpusztult. A teteméről készült röntgenfelvétel összesen 12 ólomszemcse árnyékát mutatta ki. Ez év elején pedig Pest megyéből került be élve egy meglőtt rétisas a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, ahol a szakszerű és gyors beavatkozás ellenére elpusztult.


Az MME HELICON LIFE+ programjának madarak ellen elkövetett bűncselekményeket nyilvántartó adatbázisa szerint a rétisasok és túzokok mellett az elmúlt 10 évben hat parlagi sas, két kerecsensólyom és egy fekete gólya is szerepel a meglőtt fokozottan védett madarak között, de persze az áldozatok nagy része sosem kerül a természetvédelmi szervezetek tudomására.

 

Kapcsolódó tartalmaink:
Német juhász védi az egymillió forintos madarakat
Zéró tolerancia a sasok védelmében
2014 év madara a túzok
Jó hír: egyre több a túzok!

 

A TÚZOKOK BIRODALMÁBAN - DÉVAVÁNYA (RÉHELY) from Turistamagazin on Vimeo.Cikkajánló