Folyamatosan nő a balesetek száma a szlovák hegyekben

Egyre több a turista, növekszik a zsúfoltság, és ezzel együtt a hegyi balesetek száma is, ráadásul nem kevéssel: idén 20 százalékkal.

Fotó:
Adobe Stock
Forrás:
2019. december 4.

Egyre több a turista, növekszik a zsúfoltság, és ezzel együtt a hegyi balesetek száma is, ráadásul nem kevéssel: idén 20 százalékkal.

Az adat a Magas- és az Alacsony-Tátrára, a Kis- és a Nagy-Fátrára, illetve a Szlovák Paradicsomra vonatkozik. A növekedést idén június 15. és október 31. között tapasztalta a hegyi mentőszolgálat, akiknek 593 esetben kellett bevetésre menniük. Jozef Janiga, a mentőszolgálat igazgatója azt is elmondta, hogy az utóbbi 10 évben több mint a duplájára nőtt a balesetek száma az említett hegyekben. Ha csak a Magas-Tátrát nézzük, ott 2009-ben 98-szor kellett bevetésre menniük, idén viszont 227-szer.

A Körkép.sk cikke szerint a probléma a turisták számának növekedésében keresendő. „A segítséget kérő, bajba esett turisták több mint fele szlovák állampolgár. Őket a csehek (21 százalék) és a lengyelek (12 százalék) követik” – írják.

A halálos balesetek száma szintén nőtt. Tavaly 32-en haltak meg a hegyekben, most január és október között 34-en. Janiga azt is elmondta, hogy gondot jelent a hiányos felszerelés, a nem megfelelő öltözet, illetve az, ha a turisták túlbecsülik a képességeiket és nem számolnak a helyi viszonyokkal. A tervek szerint alakul egy új hegyimentő-egység, akik vizsgálják és igyekeznek megelőzni a baleseteket, illetve tájékoztatják az embereket a kockázatokról.

Cikkajánló