Öten meghaltak, száznál is többen megsérültek villámcsapások miatt a Tátrában

Csütörtökön a hirtelen kitört viharban négyen életüket vesztették, és csaknem százan megsérültek a a villámcsapások miatt a Lengyel-Tátrában. A viharban a hegység szlovák oldalán is meghalt egy túrázó, és többen megsérültek.

Szerző:
MTI
Fotó:
Tatrzańskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe - TOPR / Facebook.com
2019. augusztus 23.

Csütörtökön a hirtelen kitört viharban négyen életüket vesztették, és csaknem százan megsérültek a a villámcsapások miatt a Lengyel-Tátrában. A viharban a hegység szlovák oldalán is meghalt egy túrázó, és többen megsérültek.

A tragédia csütörtökön a Wielki Giewont hegy környékén történt, ahol a TVP Info szerint a vihar idején, délelőtt akár ötezren is túrázhattak, a csúcs környékén pedig mintegy húsz ember volt. A Wielki Giewont tetején 1901 óta magas vaskereszt áll, mely vonzza a villámokat, de a viharokban veszélyesek a meredek ösvények mentén rögzített segítőláncok is, amelyekbe a turisták hegymászás közben kapaszkodnak. A lengyel média szerint csütörtök reggel napos idő volt a Tátrában, ezért a kedvezőtlen időjárás-előrejelzés ellenére is sokan indultak hegyi túrákra.

 

 Illusztráció

 

A lengyel légi egészségügyi mentőszolgálat (LRM) szóvivője közölte, a villámcsapásban két gyermek és két felnőtt vesztette életét. 89 embert a zakopanei kórházba szállítottak, őket könnyebb sérülésekkel ápolják, a súlyos sérülteket a térség nagyobb kórházaiban ápolják. A sérültek végleges számát egyelőre nem tudják, a több helyszínről is induló, a hegység nagy részére kiterjedő mentőakció éjszaka is folytatódott, hogy a hegyi ösvényekről az összes bajba került túrázót lehozzák.

 

Közben a Tátra szlovák oldalán is több helyütt villámok csaptak le, melynek következtében egy túrázó meghalt, ketten megsérültek - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a hegyimentő-szolgálatra (HZS) hivatkozva. A tragédia a hegység nyugati részén, a Baníkov-csúcson történt, légvonalban mintegy tíz kilométerre a lengyelországi Wielki Giewonttól.

 

Illusztráció


A HZS tájékoztatása szerint a Baníkov-csúcsról egy cseh turista riasztotta a hegyi mentőket. Ő egy társával tartózkodott ott, amikor beléjük csapott egy villám. A nő súlyos végtagsérülést szenvedett, de túlélte a villámcsapást, társa viszont meghalt, mivel a villám okozta lökéshullám lesodorta a hegyről, és több száz métert zuhant.


A hegyi mentők a mentőakció során újabb riasztást kaptak, ezúttal az ugyancsak a Tátra nyugati részén lévő Pacholéból, ahol egy szlovák turistába csapott villám. A férfi eszméletét vesztette, és rövidebb időre mozgásképtelenné vált, de túlélte a vele történteket. Az első jelentések szerint csak könnyebb sérüléseket szenvedett, ám az elsősegélynyújtást követően őt is kórházba szállították.

 

 Illusztráció

 

A lengyel hegyi mentők a csütörtöki mentőakció mellett tovább folytatták a korábban megkezdett barlangi mentőakciót is, és csütörtök éjjel megtalálták az egyik barlangász holttestét. Az egyik szűk barlangfolyosóban meglátott testet még nem sikerült megközelíteni, de egyértelmű, hogy a barlangász nem él - közölte a tátrai hegyimentők parancsnoka. Valószínűnek tartják, hogy a másik barlangász sincs már életben, feltehetőleg kollégája holttestének közelében fogják majd megtalálni.


A mentők most robbantással kiszélesítik a nyílást, amelyen keresztül a barlangászt meglátták. A mentőakciót viszont már "nem tekintik sürgősnek", előtérbe helyezik a mentők biztonságát - mondta a tátrai hegyimentők parancsnoka. Úgy vélte, hogy a két barlangász halálát kihűlés okozhatta, mert a 400 méteres mélységben mindössze 4 Celsius-fokos a hőmérséklet, de az is elképzelhető, hogy a nyílást, amelybe menekültek, átmenetileg elárasztotta a víz, és megfulladtak. A két barlangkutató még szombaton rekedt a tátrai Jaskinia Wielka Sniezna barlangrendszerében.
 

Kapcsolódó cikkek:

Mit tegyünk, és mit ne, ha villámlik

Megtalálták a Tátrában eltűnt barlangászok felszerelését

Meghalt egy magyar hegymászó a Tátrában

Gumicsizmában hódították meg a Tengerszem-csúcsot

Látványos légivideó a Tátráról

Cikkajánló