Fővárosi tanösvények születtek újjá

A pesti oldal egész útvonalhálózata megújult: információs táblákat cseréltek ki, pótoltak és javítottak mintegy 20 kilométeren.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Főkert Facebook
Forrás:
Főkert Facebook
2022. július 27.

A pesti oldal egész útvonalhálózata megújult: információs táblákat cseréltek ki, pótoltak és javítottak mintegy 20 kilométeren.

Az ország egyik legátfogóbb természetismereti tanösvényhálózata található Budapesten, közel 15 helyszínen és több mint 40 kilométeres hosszon. A főváros legelső tanösvénye az újpesti Homoktövis Természetvédelmi Területen lévő tematikus útvonal volt, amit 10 éve hoztak létre - derül ki a Főkert Facebook-posztjából. Ezután következett a naplás-tavi és a Merzse-mocsár menti tanösvény. Mindezeket a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek és a Rákosmenti Mezei Őrszolgálatnak köszönhetjük. Mára szinte az összes nagyobb helyi jelentőségű természetvédelmi területen vezet egy útvonal, amit tájékoztató táblák szegélyeznek.

Mostanra azonban leamortizálódtak ezek a tanösvények, főként a pesti oldalon, ahol 2022 tavaszán és nyarán mintegy 20 kilométert újítottak fel a FŐKERT Divízió Természetvédelmi és Erdőkezelési Osztályának munkatársai. A Fővárosi Önkormányzat idei Környezetvédelmi Alap pályázatának segítségével a Naplás-tó tábláit és a Homoktövis Természetvédelmi Terület táblakereteit is kicserélték. A kirándulókat arra kérik, hogy vigyázzanak a megújult tanösvényekre.

Cikkajánló