Fuss a tavasz elébe! - Programajánló a hétvégére

Ha akarod, részt vehetsz egy városi túraversenyen vagy egy éledező állat- és növényvilágot figyelő kiránduláson a természetben. Hajnalmadár, mohamezők, rétisasok és denevérek a hétvége főszereplői.

Szerző:
TM
Fotó:
panoramio.com
Vasuta Gábor
Shutterstock
Gulyás Attila
Tassy Márk
Molnár Péter - Facebook/Molnár Péter Photography
2016. február 24.

Ha akarod, részt vehetsz egy városi túraversenyen vagy egy éledező állat- és növényvilágot figyelő kiránduláson a természetben. Hajnalmadár, mohamezők, rétisasok és denevérek a hétvége főszereplői.

1. Tavaszváró városi tájékozódási verseny, Eger

 

 


Egerben pontgyűjtő városi tájékozódási túraversenyt szerveznek 2-4 fős csapatok számára. A versenyzők a belvárost ábrázoló színes tájfutó térképpel indulnak útnak. Fel kell keresniük minél több rajta szereplő helyet, ahol kérdésekre is kell válaszolniuk. Bizonyítaniuk kell távolságmérésben, iránymérésben és fényképfelismerésben is. A megközelítőleg 9 kilométeres, a Dobó teret, az Érsekkertet és a várat is érintő táv 3 óra alatt teljesíthető. Kategóriák: felnőtt (18 év fölött), ifi (14-18 év), gyermek (14 év alattiak). Nevezési díj: 400 Ft/fő.

Mikor?
2016. február 27. 8.00 - 11.00 óra között, indítás folyamatosan
Hol?
Eger, rajt-cél: Esterházy Károly Főiskola Gyakorlóiskola
Még több infó az eseményről ide kattintva.

 

2. Hajnalmadártúra - Bél-kő

 

 


A hazánkban kis számban, de meghatározott helyeken előforduló magashegyi énekesmadarat megsasolhatod te is, ha hétvégén a Bükki Nemzeti Parkba látogatsz, kora tavaszig ugyanis alacsonyabb fekvésű helyeken telel a hajnalmadár. Igazi kis hegymászó, ügyesen járja a sziklákat. Nem ijedős, ezért könnyű meglesni, és még akár havasi szürkebegyet és bajszos sármányt is láthatsz. Látcsövedet ne felejtsd otthon, mert a program szervezői csak korlátozott számban tudnak adni.

 

Ízelítőül egy videó a védett madárról.

 

 

Mikor?
2016. február 27. 9.00 - 12.00
Hol?
Bélapátfalva, a ciszterci apátsági templom parkolója.
Még több infó a túráról ide kattintva. 

3. Tavaszi ébredés a Dráva mentén

 

 


Közeledik a százezer virágot bontó tavasz, és ezt az állatok is tudják, mert kicsinosítják otthonaikat, és felkészülnek a párválasztásra. Szaporcára látogatva megismerkedhetsz ezekkel az állatokkal, illetve választ kaphatsz arra is, miért tatarozzák fészküket a rétisasok már januárban, és miért boldog esemény a denevéreknél az ébredés. A program időtartama 1 óra, csoportoknak előzetes bejelentkezés szükséges.

Mikor?
2016. február 26. 10.00
Hol?
Szaporca, Ős-Dráva Látogatóközpont
Még több infó a programról ide kattintva.


4. Mohalesen az erdőben

 

 


A február végi kikeleti túra a Budai Tájvédelmi Körzetben található Sisakvirág tanösvény útvonalát járja be gyertyános-tölgyesek, bükkösök, molyhos tölgyesek, dolomitsziklagyepek érintésével. Sok növény ilyenkor még pihen, azonban a mohák ekkor a legszebbek. A Budai-hegység legmagasabb pontján, a Nagy-Kopaszon álló Csergezán Pál-kilátó pazar kilátását se hagyjátok ki! A túra hossza: 9,5 km. Időtartama: 5 óra.

Mikor?
2016. február 27. 11.00
Hol?
Nagykovácsi, 63-as busz végállomása
Bővebb infó a túráról ide kattintva.  

 

5. Tekergés Tónival a Vértesben

 

 

 

Tóni a télen sem pihent, szinte minden héten felkerekedett egy túrára. Most szombaton szeretettel vár mindenkit egy baráti tekergésre a Vértesben. A kirándulás Szárligetről indul, majd a kéken folytatódik, és Tóni kedvenc helyszínein vezet egészen Várgesztesig. A túra folyamán lesznek meglepetések is, nem fogtok unatkozni. A táv (16 km) átlagos erőnlét mellett teljesíthető, nem teljesítménytúra lesz. Családot, barátokat, kutyákat, elemózsiát, innivalót, kamáslit, esőfelszerelést hozzatok! A jó hangulatot garantáljuk, a Várgesztesről induló buszokat eléritek hazafelé.

Mikor?

2016. február 27. 8.15, találkozás: Szárliget vasútállomás

Hol?

Vértes

 

6. Millió tőzike között Csáfordjánosfán

 

 

 

A Répce folyó ágai tavasszal megduzzadnak, az ár elönti a Tőzike tanösvényt és a több száz éves tölgyeket. A víz levonultával a Répce menti tölgy-kőris-szil ligeterdőben nagy tömegben virít a védett tavaszi tőzike. A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság ennek örömére vezetett túrát szervez szombatra. Ha szeretnél részese lenni a nem mindennapi látványnak, ne felejts el előre bejelentkezni. Az esőzések és az áradások miatt magas szárú gumicsizma ajánlott. 
Mikor?

2016. február 27.
Hol? 

Csáfordjánosfa

Még több információ ide kattintva.

Cikkajánló