Programok

Fuss a tavasz elébe! - Programajánló a hétvégére

Ha akarod, részt vehetsz egy városi túraversenyen vagy egy éledező állat- és növényvilágot figyelő kiránduláson a természetben. Hajnalmadár, mohamezők, rétisasok és denevérek a hétvége főszereplői.

Szerző:
TM
Fotó:
panoramio.com
Vasuta Gábor
Shutterstock
Gulyás Attila
Tassy Márk
Molnár Péter - Facebook/Molnár Péter Photography
2016. február 24.

Ha akarod, részt vehetsz egy városi túraversenyen vagy egy éledező állat- és növényvilágot figyelő kiránduláson a természetben. Hajnalmadár, mohamezők, rétisasok és denevérek a hétvége főszereplői.

1. Tavaszváró városi tájékozódási verseny, Eger

 

 

Fotó: panoramio.com/lalakukk
Fotó: panoramio.com/lalakukk


Egerben pontgyűjtő városi tájékozódási túraversenyt szerveznek 2-4 fős csapatok számára. A versenyzők a belvárost ábrázoló színes tájfutó térképpel indulnak útnak. Fel kell keresniük minél több rajta szereplő helyet, ahol kérdésekre is kell válaszolniuk. Bizonyítaniuk kell távolságmérésben, iránymérésben és fényképfelismerésben is. A megközelítőleg 9 kilométeres, a Dobó teret, az Érsekkertet és a várat is érintő táv 3 óra alatt teljesíthető. Kategóriák: felnőtt (18 év fölött), ifi (14-18 év), gyermek (14 év alattiak). Nevezési díj: 400 Ft/fő.

Mikor?
2016. február 27. 8.00 - 11.00 óra között, indítás folyamatosan
Hol?
Eger, rajt-cél: Esterházy Károly Főiskola Gyakorlóiskola
Még több infó az eseményről ide kattintva.

 

2. Hajnalmadártúra - Bél-kő

 

 

Fotó: Vasuta Gábor
Fotó: Vasuta Gábor


A hazánkban kis számban, de meghatározott helyeken előforduló magashegyi énekesmadarat megsasolhatod te is, ha hétvégén a Bükki Nemzeti Parkba látogatsz, kora tavaszig ugyanis alacsonyabb fekvésű helyeken telel a hajnalmadár. Igazi kis hegymászó, ügyesen járja a sziklákat. Nem ijedős, ezért könnyű meglesni, és még akár havasi szürkebegyet és bajszos sármányt is láthatsz. Látcsövedet ne felejtsd otthon, mert a program szervezői csak korlátozott számban tudnak adni.

 

Ízelítőül egy videó a védett madárról.

 

 

Mikor?
2016. február 27. 9.00 - 12.00
Hol?
Bélapátfalva, a ciszterci apátsági templom parkolója.
Még több infó a túráról ide kattintva. 

3. Tavaszi ébredés a Dráva mentén

 

 

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock


Közeledik a százezer virágot bontó tavasz, és ezt az állatok is tudják, mert kicsinosítják otthonaikat, és felkészülnek a párválasztásra. Szaporcára látogatva megismerkedhetsz ezekkel az állatokkal, illetve választ kaphatsz arra is, miért tatarozzák fészküket a rétisasok már januárban, és miért boldog esemény a denevéreknél az ébredés. A program időtartama 1 óra, csoportoknak előzetes bejelentkezés szükséges.

Mikor?
2016. február 26. 10.00
Hol?
Szaporca, Ős-Dráva Látogatóközpont
Még több infó a programról ide kattintva.


4. Mohalesen az erdőben

 

 

Fotó: Gulyás Attila
Fotó: Gulyás Attila


A február végi kikeleti túra a Budai Tájvédelmi Körzetben található Sisakvirág tanösvény útvonalát járja be gyertyános-tölgyesek, bükkösök, molyhos tölgyesek, dolomitsziklagyepek érintésével. Sok növény ilyenkor még pihen, azonban a mohák ekkor a legszebbek. A Budai-hegység legmagasabb pontján, a Nagy-Kopaszon álló Csergezán Pál-kilátó pazar kilátását se hagyjátok ki! A túra hossza: 9,5 km. Időtartama: 5 óra.

Mikor?
2016. február 27. 11.00
Hol?
Nagykovácsi, 63-as busz végállomása
Bővebb infó a túráról ide kattintva.  

 

5. Tekergés Tónival a Vértesben

 

 

Fotó: Tassy Márk
Fotó: Tassy Márk

 

Tóni a télen sem pihent, szinte minden héten felkerekedett egy túrára. Most szombaton szeretettel vár mindenkit egy baráti tekergésre a Vértesben. A kirándulás Szárligetről indul, majd a kéken folytatódik, és Tóni kedvenc helyszínein vezet egészen Várgesztesig. A túra folyamán lesznek meglepetések is, nem fogtok unatkozni. A táv (16 km) átlagos erőnlét mellett teljesíthető, nem teljesítménytúra lesz. Családot, barátokat, kutyákat, elemózsiát, innivalót, kamáslit, esőfelszerelést hozzatok! A jó hangulatot garantáljuk, a Várgesztesről induló buszokat eléritek hazafelé.

Mikor?

2016. február 27. 8.15, találkozás: Szárliget vasútállomás

Hol?

Vértes

 

6. Millió tőzike között Csáfordjánosfán

 

 

Fotó: Molnár Péter - Facebook/Molnár Péter Photography
Fotó: Molnár Péter - Facebook/Molnár Péter Photography

 

A Répce folyó ágai tavasszal megduzzadnak, az ár elönti a Tőzike tanösvényt és a több száz éves tölgyeket. A víz levonultával a Répce menti tölgy-kőris-szil ligeterdőben nagy tömegben virít a védett tavaszi tőzike. A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság ennek örömére vezetett túrát szervez szombatra. Ha szeretnél részese lenni a nem mindennapi látványnak, ne felejts el előre bejelentkezni. Az esőzések és az áradások miatt magas szárú gumicsizma ajánlott. 
Mikor?

2016. február 27.
Hol? 

Csáfordjánosfa

Még több információ ide kattintva.

Cikkajánló
Miben segíthetünk?