Gyerünk ki a szabadba! - A hét képei

A szinte nyár eleji áprilisnak köszönhetően mindenkiben felébred a vágy, hogy minél több időt töltsön a szabadban. A megújuló természet legpompásabb arcát mutatja így tavasszal, nyüzsög az élet a hegyekben, réteken, és ezzel egy időben a turisták is kirajzanak. Köztük olyanok is, akik ilyenkor a fotófelszerelésük nélkül biztos nem indulnának útnak. Szerencsénkre. Így mi is megcsodálhatjuk azt, amit ők testközelből tapasztalnak. 

Szerző:
TM
2016. április 9.

A szinte nyár eleji áprilisnak köszönhetően mindenkiben felébred a vágy, hogy minél több időt töltsön a szabadban. A megújuló természet legpompásabb arcát mutatja így tavasszal, nyüzsög az élet a hegyekben, réteken, és ezzel egy időben a turisták is kirajzanak. Köztük olyanok is, akik ilyenkor a fotófelszerelésük nélkül biztos nem indulnának útnak. Szerencsénkre. Így mi is megcsodálhatjuk azt, amit ők testközelből tapasztalnak. 

 

Szerkesztőségünk tagjai sem bírtak tovább az irodában ücsörögni, így nekivágtunk az Upponyi-hegységnek. A többnapos túra ürügye a Turista Magazin rendszeres rovata, amelyben minden hónapban bemutatunk egy turistaházat. Ezúttal az upponyi Erdész Vendégházat vettük célba. Természetesen ilyenkor alaposan bejárjuk a környéket, felfedezünk minden érdekes látnivalót. A fenti képen a Három-kő csúcsáról csodálhatjuk a tájat, a hely érdekessége, hogy az Upponyi-hegység egyik kevésbé ismert részén járunk, és tavaly óta a Kéktúra szakasza már ezt is érinti. Az előtérben sziklás vidéket kedvelő kőtörőfű látható. Fotó: Gulyás Attila

 

 

 

Szintén Uppony község közelében járunk, Szilas-tetőn. Egykoron itt megannyi szőlő és gyümölcsfa várta a faluból idetérő, megéhezett lakókat, mára már elhagyatott a vidék, és az erdő kezdi magának visszafoglalni ezt a területet. Érdekesség, hogy a szőlőtőkék között felnövekvő fákat "köpőfáknak" is nevezték, ugyanis ezek a strapabíró gyümölcsfák az itt elfogyasztott finomságok szétköpködött magjaiból sarjadtak. Fotónkon szemben a Bükk-fennsík északi oldala látható. Fotó: Gulyás Attila

 

 

 

Rajzanak a csigák is! Ezeket a fürgének nem igazán mondható apró, házas lényeket Körmendy Zizi örökítette meg az érdi Beliczay-szigeten.

 

 

 

Nemcsak az apróságok, de a nagyobb vadak is élvezik a korán jött szép időt. A magyar Alföld síksága évszázadok óta kiváló vadállományáról híres. Az erdők, a hatalmas kiterjedésű sík területek, a vad folyók mindig optimális életteret biztosítottak az itt élő dámszarvasnak, vaddisznónak, őznek, fácánnak, fogolynak, nyúlnak és vízi vadnak. Egy kora reggeli túrán ezt a csodaszép dámszarvast sikerült lencsevégre kapnia Szatmári Zsoltnak.

 

 

 

És itt vannak a lányok is! A fotón látható két dám tarvad egy nőstény a borjával. Ők csakúgy, mint Zsolt, a turistautat választották sétájuk során, így mondhatni együtt túráztak fotósunkkal. Fotó: Szatmári Zsolt

 

 

 

Egy másik különös pár: bükk- és gyertyánfa a Bakony-hegység árkokkal és szurdokokkal gazdag vidékéről. A Csesznek közeli Ördög-árokban készült fotót Molnár Péter készítette.

 

 

 

A fokhagyma ízű zöld növényt már szinte mindenki ismeri, viszont a Sík-völgyi-erdőben található Medvehagyma tanösvényt már lehet, hogy kevesebben. A Vértesben alapvetően nem jellemző a medvehagyma, de ezen a területen mégis tömegesen megtalálható. Mi is kíváncsiak voltunk erre a különleges gasztroösvényre, ezért a Tatabányai Erdészet munkatársai segítségével be is jártuk a környéket, túránkról ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben, és egy videót is megnézhetsz a Medvehagyma tanösvényről. Bemutatjuk a közelben található Körtvélyesi-kilátót, és azt is megtudhatod, miért ne indulj neki korgó gyomorral ennek a túrának. Fotó: Dabis Balázs Silvius

 

 

 

Szintén egy gyönyörű mező, egyre több színpompás virág veszi birtokba a tájat. A 2016-os év vadvirága, amely beborítja ezt a magyar-szlovák határnál lévő mezőt, a mocsári kockásliliom lett. Az áprilisban nyíló érdekes kinézetű növényt közelebbről is megismerheted cikkünkben, ezt a képet pedig Gutter Krisztián készítette a Gömör-Tornai-karsztban.

 

 

 

Liliomok mindenhol! Szintén áprilisban kezd nyílni a képen látható békaliliom is, a gyönyörű fotót Molnár Péternek köszönhetjük. A kankalinfélék családjába tartozó védett virág álló vagy lassan folyó vizek hínárnövényzetében, láp- és ligeterdőkben szeret megtelepedni. Apropó! Ha kíváncsi vagy még több áprilisi virágra, akkor kattints ide, ahol összegyűjtöttünk nektek egy csokorravalót. Ne csodálkozz, ha már márciusban találkoztál egy-egy a cikkben bemutatott növénnyel, hisz a szokatlanul meleg időjárás miatt idén minden 10-14 nappal korábban virágzik.

 

 

 

A jó idő az ürgéket is előcsalta. A Tihanyi-félszigeten egy kameracsapda készített felvételeket egy hím példányról, amit ide kattintva nézhetsz meg. A fenti mókás kép pedig a 2015-ös Varázslatos Magyarország fotópályázat egyik beküldött munkája. A fotót Szabó Ilona készítette a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban. A tavalyi pályázatra beérkezett képek közül válogattunk össze hasonló fura fazonokat, ha kíváncsi vagy rájuk, itt megnézheted őket!

 

 

 

A Turista Magazin fotósa is a Tihanyi-félsziget dombjai között túrázott nemrég. Ezt az egykori vulkáni kráterben kialakult Külső-tónál készült fotót is megtalálhatjátok ebben a képes blogbeszámolóban, amit Gulyás Attila készített. A Balaton-felvidéken tett látogatásának statisztikája: egy nap, öt úti cél, 360 km három közlekedési eszközön, 26 képben. 

 

 

 

Ugrás a Bükk-hegység nyugati oldalához, a kép hátterében Bél-kő magasodik, lábainál pedig az 1232-ben épült bélapátfalvai ciszterci kolostor látható, ami Magyarország egyedüli épségben megmaradt román stílusú ciszterci apátsági temploma. Fotó: Gutter Krisztián

 

 

 

Szintén egy szép templomot kapott lencsevégre Körmendy Zizi, aki etyeki kiruccanása alkalmával a Botpusztán található Szeplőtelen Fogantatás-templomhoz látogatott el. A túráról készült képes beszámolóját ide kattintva olvashatod.

 

 

 

Zizinél kicsit messzebbre merészkedett az a páros, akik márciusban tértek haza egy évig tartó kerékpáros kalandjukról. Fadgyas Enikő és Boros Balázs Ázsiát is megjárta, a 15 ezer kilométeres biciklis túra kapcsán magazinunknak adott interjújukból még több izgalmas részletet megtudhatsz.

 

 

 

Napkelte a bükki Köpüs-kő csúcsáról. Béres Attila egyik kedvelt helyszíne ez, és a fotót nézve, ezt meg is értjük, egy ilyen látványért érdemes kora hajnalban nekiindulni a hegyeknek.

 

 

 

E heti válogatásunkat stílusosan egy napnyugtakor készült felvétellel zárjuk. A Mályinka környékén készült fotót Gyárfás-Tóth Gábor készítette. Előtérben, a mostanában minden erdőt elárasztó odvaskeltike-mezővel.

 

Kapcsolódó cikkek:

Itt a tavasz! - A hét képei
A róka, a gólya és a nyúl - A hét képei
Leánykák a tavaszi hóban - A hét képei

Cikkajánló