Hírek

Gyönyörűen felújították Palágykomoróc középkori templomát

A középkori egyházi építészet egyik ékes darabja szépült meg Kárpátalján, ahol a napokban adták át Palágykomoróc 800 éves templomát. 

Szerző:
romerterv.hu
Fotó:
www.telekialapitvany.hu
2019. július 17.

A középkori egyházi építészet egyik ékes darabja szépült meg Kárpátalján, ahol a napokban adták át Palágykomoróc 800 éves templomát. 

Az ungvári járásban, a szlovák határnál fekvő Palágykomoróc különleges építészeti emléke, az 13. században épült középkori temploma, melynek belsejében a restaurátorok a felújítás előtt igen értékes falfestményeket tártak fel. Ezek közül a két legérdekesebb a Szent László legendájának, illetve a Krisztus pokolra szállásának ábrázolása - olvasható romerterv.hu oldalán.

 

 

 

Az altemplomban két kripta is előkerült. Ezek egyikében Szalay Ferenc kisvárdai várkapitány, Bereg megyei főispán nyugszik, míg a másikban a Mikszáth Kálmán Különös házasság című regényéből ismert Buttler János gróf.

 

 

Ma már ritkán látható román kori, ikerablakos tornya a közelben lévő csarodai, nagytoronyai és bodrogszentesi templomokkal rokon. A felújítás során megszépült a református templom homlokzata, megtörtént a teljes belső tér helyreállítása, megújult az épület hajópadlója, a bélletes román kori kapu fölé pedig hajlított, edzett üvegből készült tető került, mely a kapuzat eredeti festését és gyenge kőanyagát óvja az időjárás viszontagságaitól. Kárpátalja egyik legértékesebb templomának felújításán a kárpátaljai szakemberek mellett magyarországi építészek és marosvásárhelyi restaurátorok is fáradoztak. A munka Rómer Flóris-terv keretében, a Teleki László Alapítvány lebonyolításában zajlott.

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Sikerült megmenteni Tiszabökény műemlék fatemplomát

Ilyen Huszt vára a felhők fölül
Egyedi templomok különleges vidékeken

Templomok, amelyeket látnod kell - 1. rész

Különleges templomok Magyarországon - 2. rész

Cikkajánló