Keresés eredménye

Múlt és jövő találkozása egy alföldi templomban

A Tisza-tó környéke számos kincset rejt, ilyen Tiszaszentimre településének református temploma is, ahol a pecsétes téglamúzeum mellett barokk stílusú szószéket, versailles-i kastély ihlette stukkót, a parókián pedig egy igazi időkapszulát is láthatnak az érdeklődők.

2023.04.10.

Ellátogattunk a pecsétes téglák szentélyébe

Nemcsak a pecsétes téglák rajongóinak érdemes elzarándokolni Európa első Egyházi Pecsétes Téglák Múzeumába, Tiszaszentimrére, mert azoknak is le fog esni az álla a gyűjtemény láttán, akik eddig semmit sem tudtak ezekről a múltat magukba hordozó kövekről.

2023.03.31.

Időutazás és aranykincsek a Tisza-tó mellett

Százéves víztorony, titokzatos aranykincs, tűzvészt is túlélt templom, Sisi gyönyörű tölgyfái várják a Tiszaszőlősre látogatókat. Mindenképp érdemes betérni erre a Tisza-tó melletti csendes településre, ha egy kis történeti túrára vágytok.

2022.06.12.

Különleges templomok Magyarországon – 1. rész

Különleges építészeti alkotások a templomok. Van közöttük masszív falakkal erősített, van égbe törő tornyokkal, csúcsíves pillérekkel díszített. Némelyik arannyal ékeskedik, mások puritán, fehér falaikkal nyűgöznek le. A megjelenés sokféle, ami közös, hogy szép környezetben állnak, ahol körülölel a csend és a nyugalom. Tökéletes célpontjai lehetnek egy kirándulásnak.

2019.12.24.

Kardos sellőt is megcsodálhatsz a fakazettás templomokban

Aki járt már festett fakazettás református templomban, az tudja, hogy akár egy órát is el lehet tölteni a mennyezet különleges mintázatainak nézegetésével, amelyek nem egyszer mesebeli hangulatot idéznek. A színes, faragott, gazdag díszítésű szószékről nem is beszélve. Most a Tiszaháttól az Ormánságon át Borsod-Abaúj-Zemplén megye legszebbjeit mutatjuk meg.

2015.12.28.

Isten hajlékának festett mennyei

A Nap és a Hold, tulipánok, pompás virágok, kerub és sárkány, sellőfigurák - akár egy mese is kezdődhetne ezekkel a varázslatos motívumokkal, amelyek hazánk szemet gyönyörködtető alkotásai a református templomok kazettás mennyezetein. A Turista Magazin most a magyar népművészet és egyházi művészet legszebb példái közül mutat be néhányat.

2015.12.24.