Hangulatos road movie a Országos Kéktúráról

350 km 3,5 percben. Kércz Viktor kilenc napig járta az Országos Kéktúra egy hosszabb szakaszát Nagymarostól Aggtelekig, amelyből egy hangulatos videót vágott össze.

Fotó:
Kércz Viktor
2020. június 12.

350 km 3,5 percben. Kércz Viktor kilenc napig járta az Országos Kéktúra egy hosszabb szakaszát Nagymarostól Aggtelekig, amelyből egy hangulatos videót vágott össze.

Gyalogláshoz alkalmas ritmusok, gyönyörű tájak, és már be is szippantott minket az a videó, amelyet nemrég tett ki videócsatornájára Kércz Viktor, aki idén vágott neki az Országos Kéktúrának. Már több kisebb-nagyobb szakaszt is bejárt, amelyekről szintén készített kisfilmeket. Ezúttal egy hosszabb távot tett meg Nagymarostól Aggtelekig, a Börzsönyön, a Cserháton, a Mátrán, a Bükkön és az Aggteleki-karszon keresztül, jórészt vadkempingezve és egyedül. Május végén indult, és kilenc nap alatt 350 kilométert gyalogolt le. Az időjárás nem volt a legkedvezőbb, kifogta a pünkösdi hétvége hűvös napjait, sokat esett, és viharok is voltak. Így a túráról készült videó egy kicsit másmilyenre sikeredett, mint ahogy tervezte, de szerintünk így is tökéletesen átjön a kéktúrázás hangulata.

Megkerestük Viktort, hogy pár szóban kifaggassuk arról, miért vágott neki az Országos Kéktúrának, egyedül vagy társaságban szeret-e jobban túrázni, és miért kedveli a vadkempingezést.

„Jó, hogy van egy ilyen túránk itthon, akárki akármikor nekiállhat, és mindenki olyan hosszú szakaszt teljesíthet, amelyik épp jólesik neki. És ez egy jó lehetőség arra is, hogy megismerjük Magyarországot. A rövidebb túrákra majdnem mindig társasággal megyek, de a hosszabbakra nehéz összeszervezni több embert, és csak azért nem fogok várni, mert épp nincs társ az útra. Szóval inkább elindulok egyedül. A mostani alkalommal is így volt, de két napra így is akadt társaságom, Misi személyében.”

Egyedül vagy inkább társaságban jobb róni a kilométereket?

„Mindkettőt szeretem. Jó egyedül is menni, mert ez az egyik legértékesebb idő, amit az ember magával tölthet. Társasággal túrázni pedig egy teljesen más szociális élményt jelent. ”

Végig vadkempingeztél? Egyáltalán miért szereted? A praktikus dolgokat, például mosakodást, így nehéz megoldani.

Azért szeretek vadkempingezni, mert kalandos, szabadságot és függetlenséget ad.

A kilenc éjszakából hetet aludtam így a szabadban, és kétszer szálltam csak meg rendes helyen, egyszer félúton, egyszer pedig a végén. Ilyenkor töltöttem az aksikat a kamerához és a power bankomat. Mosakodni ilyenkor elég 4-5 naponta, nem a világ vége, mint ahogyan azt sokan képzelik.”

Viktor többi kéktúrás és egyéb túrázós videóit ide kattintva nézhetitek meg, de létrehozott egy túráit bemutató közösségi oldalt is, ahol képeket és napi beszámolókat posztol, azt pedig ide kattintva érhetitek el.


Cikkajánló