Hegyek között, völgyben megbújó tündéri magyar falvak

Számos gyönyörű település van Magyarországon, de a legszebbek talán azok a falvak, amelyek hangulata már az első séta alkalmával meglepi és magával ragadja a látogatót. Összeállításunkban ilyeneket gyűjtöttünk össze.

Szöveg:
2022. május 30.

Számos gyönyörű település van Magyarországon, de a legszebbek talán azok a falvak, amelyek hangulata már az első séta alkalmával meglepi és magával ragadja a látogatót. Összeállításunkban ilyeneket gyűjtöttünk össze.

Apró ruszin falu egyedülálló látképpel – Komlóska

Ha van olyan magyarországi település, amelynek látványáért érdemes akár többórás autóutat is bevállalni, csak hogy egyszer az életben ott legyünk, és végigsétáljunk kanyargós főutcáján, akkor a Zempléni-hegységben megbújó Komlóska ilyen. Az alig kétszáz lakost számláló zsákfalu gyönyörű környezetben fekszik, hegyek ölelik körbe, a völgyben patak csordogál, a népi építészet karakteressé teszi. A ruszin kötődésű községben a faluséta során a tájházba és a görögkatolikus templomba megéri betérni.

A Komlóskát szegélyező hegyek egyikén található Pusztavár romjaihoz ajánlatos felgyalogolni, hogy a Várhegy csúcsán szétnézzünk, és hátradőlve hosszan élvezzük az elénk táruló pompás látványt, a csendet és a napsütést.

A körpanoráma lenyűgöző: északon a völgybe ékelődött Komlóska látképét a Zempléni-hegység erdős csúcsai keretezik. Nyugatra Erdőhorváti házai sejlenek fel, délre pedig a tokaji Nagy-Kopasz is látható.

Az egyik legszebb palóc falu a Cserhát lankái között – Terény

Terény kicsiny község a Cserhát dombjai között – alig háromszáznyolcvanan lakják –, mégis olyan kuriózumokkal bír, amelyekért messzi földről érkeznek ide látogatók. Van itt az országban egyedülálló kézzel-lábbal harangozás, Hunnia Csipkemúzeum, és a községben több mint 100, védett, nagyrészt felújított, kontyos palóc parasztház is áll. Ha valami nyugodtra és szépre vágyunk, ahol igazán kipihenhetjük magunkat, akkor itt jó helyen járunk.

A völgyben nyújtózkodó települést kettévágja a Szanda-patak, de ez csak előnyére válik.

Körülötte lágyan hullámzó cserháti dombok szegélyezik a látóhatárt.

A faluban találjuk még a Szent-Györgyi Albert-emlékhelyet és -szoborparkot, amelyben egy, Európában is unikális, fából készült, mozgó, bárka formájú harangláb magasodik. Különlegessége, hogy minden része mozog, amikor megszólalnak a terényi harangok. Terényről érdemes átruccanni a közeli Bujákra, például a Sas-bérc kilátójának érintésével, valamint Szandaváraljára (az Országos Kéktúra érinti), amely felett Szandavár nevezetes romjai állnak. Mindenhol felejthetetlen panoráma lesz a jutalmunk.

Vízparti dolce vita – Kistolmács

Ha szereted a dimbes-dombos vidéket, a tóparti pihenést, a hangulatos erdei kirándulásokat és a bringatúrákat, akkor Kistolmácsnak a bakancslistádon a helye. Letenye közelében, a Kelet–Zalai-dombság egyik erdők ölelte völgyében fekszik. Népszerűségét nagyrészt a község északi határában 1989-ben, mesterségesen kialakított víztározónak köszönheti.

A 11,2 hektár felületű Kistolmácsi-tó romantikus hangulatával nyaranta mágnesként vonzza a fürdőzőket, a horgászokat és a kempingezőket.

Partján büfé és kiépített szabadstrand emeli a kényelemérzetet, de bérelhetsz vízibiciklit és kajakot is.

A település fölötti szőlőhegy ormán álló 12 méter magas, négyszintes torony tetejéről pedig pompás kilátás nyílik Kistolmácsra és a falut bújtató völgyre. A falun keresztülvezet a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonala. Remek túracélpont lehet a közelben Bázakerettye, Lispeszentadorján, Kiscsehi és Budafapuszta arborétuma. A tó északi részén találjuk a Lenti és Kistolmács között közlekedő csömödéri erdei vasút egyik végállomását. A kisvasúttal a szécsiszigeti Szapáry–Andrássy-kastély, a vízimalom és a bivalyrezervátum is gyorsan elérhető.

Képeslapra illő bakonyi gyöngyszem – Ganna

A Pápához közeli Ganna község a Bittva patak mentén, dombok között, festői környezetben, a Pápai-Bakonyalja és az Öreg-Bakony találkozásánál fekszik. Kicsiny falu, és nagyjából háromszázan, ha lakják, mégis megéri ellátogatni oda, mert amilyen kicsi, olyan maradandó élményt nyújt a felfedezése. Ami a sváb gyökerű falu Fő utcáján sétálva először szembe tűnik, azok a felújított tornácos parasztházak rendezett kertekkel. Gondozott virágok a fehérre meszelt házikók előtt. Feszületek, emlékkeresztek, egyedi Szentháromság-szobrok.

Az Esterházy családhoz köthető Ganna egyik legérdekesebb látványossága, a római katolikus Szent Kereszt Felmagasztalása-templom, amely egy monumentális és különleges neoklasszicista építmény. Templom és Esterházy-mauzóleum egyben.

Az épület 1812 és 1818 között épült annak a Charles de Moreau francia építésznek a tervei alapján, aki a kismartoni Esterházy-kastélyt is tervezte.

Hatalmas kupolája a római Panteon kupoláját idézi, és építési idejében országos szinten az egyik legnagyobbnak számított.

Az altemplomban több mint 50 Esterházy nyugszik kőszarkofágokban, érckoporsókban, köztük több történelmi jelentőségű személy is. Legutóbb Esterházy Péter írót helyezték itt végső nyughelyére. A templom alatti kör alakú kripta különlegessége még, hogy a közepén álló oltáron a feszület kettős korpuszú, elöl és hátul is látható a kereszten függő Krisztus.

Ilyen a világon állítólag a gannain kívül csak Dél-Olaszországban van még egy.

Valaha a kettős kereszt egyik oldalán az élőknek, a másikon a holtaknak misézett a pap. A templom és Esterházy-mauzóleum előzetes bejelentkezés után látogatható. A templom közelében pedig egy szuper játszótér várja gyerekeket.

Bájos kis település impozáns várrommal – Döbrönte

Ha a Bakony nyugati lankái között, vagy éppen Gannán jársz, ne hagyd ki a tőle 3 kilométerre található csöppnyi Döbröntét. A mintegy 250 fős idilli falu dombocskáján, a házikók fölött Szarvaskő várának romjai őrködnek. A romok egy rövid sétával elérhetők a község központjából.

A dombon magasodó hangulatos falmaradványokhoz egy meredekebb emelkedő leküzdésével juthatunk fel, ahonnan remek kilátás nyílik a közeli hullámzó tájra és Döbröntére is.

Ha jó az idő, itt, a várfalak között elterülő tágas „réten” érdemes leheveredni a fűre, vagy kiücsörögni a vár körüli padokra, és élvezni a nyugalmat meg a gyönyörű látványt.

A másik népszerű nevezetessége a községnek a Fájdalmas Szűz tiszteletére felszentelt kör alaprajzú, kupolás kis római katolikus templom. A klasszicista építményt ugyanannak a Charles de Moreau-nak köszönhetjük, akinek a gannai körtemplomot és Esterházy-mauzóleumot, a kismartoni Esterházy-kastélyt és a tatai vár átépítését is. A templom kriptájában a Somogyi család halottjai nyugszanak. Döbrönte és Ganna, a Bakony e két gyöngyszeme, és a körülötte lévő erdőségek felfedezése egy egész napos tartalmas kirándulást is kitehetnek.

Cikkajánló