Helló tavasz, tömegesen virágzik az egyhajúvirág és a tarka sáfrány

A tavaszias időjárás miatt virít a rózsaszínes-ibolyás színű egyhajúvirág, és a tarka sáfrány is nagyszerű látványt nyújt. 

Szerző:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
123RF
2019. március 5.

A tavaszias időjárás miatt virít a rózsaszínes-ibolyás színű egyhajúvirág, és a tarka sáfrány is nagyszerű látványt nyújt. 

A tavasziasra fordult időjárás előcsalogatta a föld alól két korán nyíló, gyönyörű vadvirágunkat, az egyhajúvirágot és a tarka sáfrányt - írja a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság honlapja. Az Ásotthalmi láprét, avagy közkedvelt nevén a „Csodarét” botanikai szempontból a Duna-Tisza köze legértékesebb védett természeti területe. Itt él a Kárpát-medence egyik legjelentősebb, körülbelül 80 000 tövet számláló egyhajúvirág-állománya. E törékeny, csodaszép növény rózsaszínes-ibolyás színű lepleiben gyakran már február elején gyönyörködhetünk, de idén a hosszú ideig tartó kemény fagy miatt február végére tolódott a virágzás.

 

Egyhajúvirág és tarka sáfrány
 

A tarka sáfrány tömegesen fordul elő a Duna-Tisza közének déli részén a lösz- és homokpusztagyepeken, homoki tölgyesekben és a helyükre telepített akácosokban. A 3-8 centiméteres, fehéres vagy halvány liláskék, kívül sötétlila hosszanti csíkokkal díszített virágai szár nélkül, egyenesen a földalatti hagymából törnek elő.

 

Ha kirándulás közben egyhajúvirágot (Bulbocodium vernum) és tarka sáfrányt (Crocus reticulatus) látunk, maximum a fényképezőgépet vegyük elő, és le ne szedjük, mert az előbbi vadvirágunk fokozottan védett, az utóbbi pedig védett növény. Az egyhajúvirág természetvédelmi értéke 250 000 Ft, a tarka sáfrány 10 000 Ft egyedenként.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Nyílnak a kökörcsinek a Bükkben

Hóvirág vagy tőzike? Lerántjuk a leplet!

Több millió tőzike között sétáltunk a Csáfordjánosfai-erdőben

Cikkajánló