Idén is szép számmal költöttek gólyák a Dél-Alföldön

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén fészkelő fehér gólyák idén is sok száz fiókát neveltek fel, volt olyan fészek, amelyben öt fióka nevelkedett.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Őze Péter / Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2021. augusztus 10.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén fészkelő fehér gólyák idén is sok száz fiókát neveltek fel, volt olyan fészek, amelyben öt fióka nevelkedett.

Ahogy azt a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján olvashatjuk, a legtöbb gólya, összesen 169 pár, a Kígyós-Ugrai Tájegységen rakott fészket. Ebből a Kis-Sárréten és a környékén lévő 14 településen tavasszal összesen 62 fészekben indult meg a költés, ami megfelel az elmúlt évek átlagának. Összesen 52 pár költött sikeresen, amelyek összesen 154 fiókát repítettek.

A fészkekben az átlagos fiókaszám 2,96 volt, kilenc fészekben azonban négy fióka nevelkedett, és találtak egy ötfiókás fészekaljat is, Zsadányban. Az első fiatal madár már július közepén kirepült, akadt azonban néhány későn költő gólyapár is, náluk a fiókák kirepülése áthúzódott augusztusra.

A nemzetipark-igazgatóság többi településén is szép számmal fészkeltek gólyák, például Dévaványán 11, Szeghalmon és Füzesgyarmaton 13 fészekben volt költés.

Az igazgatóság Makói tájegységében, különösen a Nagylak környéki gyepeken már augusztus első napjaiban megkezdődött a gólyák gyülekezése. A learatott tarlókon 20-40 példányos gólyacsapatok táplálkoznak együtt. A Dél-Alföldön költő gólyák általában augusztus 20. tájékán indulnak útnak az afrikai tájak felé. Az őszi vonulás előtt a pusztákon és a tarlókon gyülekeznek és igyekeznek bőséges táplálékot magukhoz venni, hogy legyen energiájuk a hosszú repüléshez.

Cikkajánló