Idén tavasszal is számba vették a tátrai zergéket

A hőség elől elbújó állatok miatt nehéz dolguk volt a számlálóknak. Az állomány csökkenő tendenciát mutat.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
magas-tatra.info
2023. július 10.

A hőség elől elbújó állatok miatt nehéz dolguk volt a számlálóknak. Az állomány csökkenő tendenciát mutat.

A Tátrai Nemzeti Parkban 1957 óta évente kétszer, tavasszal és ősszel számolják a zergéket, ennek köszönhetően a szakemberek áttekintést kaphatnak a hegység élő szimbólumának populációjáról. A tavaszi számlálás elsősorban az újszülöttek számbavétele miatt fontos, ősszel pedig az állomány téli szezon előtti nagyságát térképezik fel.

A Szlovák és a Lengyel Nemzeti Park munkatársai június második felében közösen végezték el az adatrögzítést: összesen 816 zergét számoltak össze, ebből 63 egyed volt az idei fiatalok száma.

A Tátra szlovák oldalán 555 zergét jegyeztek fel, ebből 45 volt az idei gida, a lengyel oldalon 261 példányt, ebből 18 fiatal zergét észleltek. A legnagyobb állományokat hagyományosan a Bélai-Tátrában észlelik, amely gazdag táplálékot és nyugalmat kínál az állatoknak, melyet a terület turisták előtt történő lezárása tesz lehetővé – olvasható a magas-tatra.info-n.

A számlálás napjára az időjárás-előrejelzés ideális körülményeket jósolt, végül azonban – akárcsak két éve – fülledt hőség fogadta a számlálókat, ami már reggel arra késztette a zergéket, hogy menedéket keressenek, így az összeírók nehezebben látták meg őket – közölte a Tátrai Nemzeti Park (TANAP).

„Nem csak a hőség az oka, hogy a korábbiaknál kevesebb zergét számoltak össze, a zergepopuláció létszáma valószínűleg tényleg alacsonyabb a korábbinál. Az elmúlt néhány évben a tavaszi zergeszámlálás alkalmával nem tudtuk átlépni az ezer egyedet jelentő küszöböt. Számítottunk rá, hogy a népességgörbe enyhén csökkenni fog a rekordhoz képest, de jelenleg még korai az okokról beszélni” – mondta Erika Feriancová, a TANAP zoológusa.

A tátrai zergeállomány abszolút rekordját továbbra is 2018 ősze tartja, amikor összesen 1431 zergét észleltek. A legalacsonyabb számot ellenben a múlt század 90-es éveinek végén jegyezték fel, akkor az állomány csupán kétszáz egyed körül mozgott. Tavaly novemberben 1222 zergét sikerült feljegyeznie a számlálóknak. A megfigyelés nehézségei miatt ezek a számok becsült értékeknek számítanak, aminek hibahatára nem ismert, akár a 10%-ot is meghaladhatja.

Cikkajánló