Kapitális görény került elő a Hortobágyon

Még a kutatókat is meglepte a csapdával fogott hím tömege. Valószínűleg sok pórul járt hörcsög állhat a jelenség mögött.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Tihanyi Gábor és Tar János – Természetvédelmi Őrszolgálat
Forrás:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI)
2021. február 23.

Még a kutatókat is meglepte a csapdával fogott hím tömege. Valószínűleg sok pórul járt hörcsög állhat a jelenség mögött.

A hétvége mozgalmasan telt a Hortobágyi Nemzeti Park peremterületén ugyanis egy ritka ragadozónk, a molnárgörény élőhelyeinek feltérképezését végezték Balmazújváros környékén. „A szerencse mellénk szegődött: az egyik élvefogó csapdával sikeresen fogtunk egy hím példányt, melyen a kutatók biometriai méréseket végeztek és genomikai mintát vettek belőle a későbbi laborvizsgálatokhoz.

Az állat testtömege 1,98 kg volt, ami ismereteink szerint a valaha kézre került legnagyobb példány. A kis ragadozót a vizsgálatot követően visszaengedtük a kotorékjába.” - olvasható a nemzeti park közleményében, amelyből az is kiderül, hogy az eddig megfogott magyar példányok között a legsúlyosabb 1,51 kg volt, míg az orosz irodalmi adatok is 1,8 kg-ban maximalizálják a hímek testtömegét.

Balmazújváros környéke mostanában helyenként a hörcsögök fellegvára, így talán ennek tudható be, hogy a közel két kilós hím abszolút rekordnak számít a valaha kézre került példányok között.

A molnárgörény vagy más néven pusztai görény Közép-Európától kelet felé csaknem Kína csendes-óceáni partvidékéig előfordul. Megjelenése gyakorlatilag teljesen megegyezik a házi görényével, a két faj alaktani bélyegek alapján való elkülönítése éppen ezért még a szakemberek számára sem egyszerű feladat. A molnárgörény bundája nyáron és télen is valamivel világosabb a házi görényénél, fejének világos szőrzete pedig kiterjedtebb.

Elsősorban nyílt területek lakója, azaz elterjedése jellemzően egybevág az eurázsiai nagy sztyepp-zóna területével, ahol a valódi sztyepp és az erdőssztyep, illetve félsivatagi élőhelyeket népesíti be. Zsákmányállatai jószerivel ezekhez a területekhez kötődő rágcsálók, a Hortobágyon leginkább hörcsög (Cricetus cricetus) és ürge (Spermophilus citellus) szerepel az étlapján. Az IUCN Vörös Listáján a molnárgörény státusza a teljes elterjedési területet figyelembe véve jelenleg: nem fenyegetett. Az állat nem kizárólagosan éjszakai életmódú, ennek ellenére ritkán kerül szem elé. A tájban jelenlétét az elmúlt években, évtizedekben leginkább a közutakon történő gázolások nyomán tudták bizonyítani. Hazánkban a molnárgörény védett faj, melynek természetvédelmi értéke 50.000 forint.



Cikkajánló