Kápolna a Mátra egyik legszebb panorámájával

A Sár-hegy különlegessége, hogy platójáról elénk tárul a Mátra déli vidékének teljes körpanorámája, jól láthatjuk a Kékest, a Bükk csúcsait, de a lábunk előtt kinyílik a táj a Mátraalja és az Alföld felé is. A tetején egy bájos kápolna magasodik, amely több száz éve búcsújáró hely.

Szöveg:
2023. január 16.

A Sár-hegy különlegessége, hogy platójáról elénk tárul a Mátra déli vidékének teljes körpanorámája, jól láthatjuk a Kékest, a Bükk csúcsait, de a lábunk előtt kinyílik a táj a Mátraalja és az Alföld felé is. A tetején egy bájos kápolna magasodik, amely több száz éve búcsújáró hely.

Abasárról egy kellemes, szőlőültetvények között kanyargó, folyamatosan emelkedő út vezet fel a Sár-hegy északi oldalának füves platójára, ahol egy kis dombon, peckesen áll a Szent Anna-kápolna.

Az apró építmény zsindelyes fatornya és piros cseréppel fedett teteje már messziről mutatja magát a Sár-hegyi kopár csúcson. A kádárok védőszentjének nevét viselő kápolna – amely nem véletlen, hiszen a Mátra egyik legjobb bortermelő vidékén járunk – a természettel harmóniában közel 250 éve uralja a hegytetőt.

Története a 18. század közepére nyúlik vissza. Az 1760-as években építette báró Bossányi Gáspár az Abasárhoz tartozó kis templomot, melynek gondozói kezdetben a gyöngyösi ferencesek voltak. A Szent Anna-napi búcsút hivatalosan először 1797-ben tartották meg a kápolnánál. A környékbeliek azóta is rendszeresen kijárnak július 26-án bűnbánatot gyakorolni. VI. Pius pápa még ugyanebben az évben megadta az engedélyt a búcsújárás és a bűnbocsánati nap ünneplésére, és búcsújáró hellyé nyilvánította.

A fennsíkszerű platón magányosan álló építmény előtt kezdetben fakereszt állt, amit a hívek 1831-ben kőkeresztre cseréltek. A kápolna csak különleges alkalmakkor nyitja ki ajtaját, a Szent Anna-napi búcsú ünnepén (július 26-án) vagy zarándokok fogadásakor.

Oszlopos tornácáról pompás kilátás nyílik a Keleti-Mátra vonulataira, Abasárra és a mögötte elterülő Alföldre is. Az idilli összképbe csak a távoli visontai hőerőmű rondít bele csöppet.

A kis kápolnadomb északi tövében található egy Remete-barlang, amely nem természetes barlang, hanem egy mesterségesen kimélyített üreg. Arról, hogy egykor itt remeték húzódtak volna meg, nincs írásos emlékünk. Jelenleg tárva-nyitva, sötét lyukként üresen tátong.

A kápolna mögött kis tó terül el, melyből ottjártunkkor szinte semmi sem látszódott. A 2-3 méter magas, sűrű nádasban keskeny ösvények kanyarognak, és közöttük alig-alig villan meg a víz. Kalandvágyóbbak belevethetik magukat a nádas labirintusába, és bejárhatják a tó szélének szárazabb részeit. Az óvatosság azonban nem árt, mert beljebb már mocsaras részekbe is belefuthatunk.

A tó melletti információs tábláról megtudtuk, a Szent Anna-tó a környék egyik védett természeti értéke. Kialakulása nem teljesen tisztázott. Lehet, hogy egy eróziós süllyedékben gyűlt össze a víz, de az sem kizárt, hogy egy kisebb lávabarlang elkoptatott ürege a tó medre.

Különlegessége, hogy nincs aktív vízforrása, és vizét az összecsurgó csapadékból nyeri.

A lefolyástalan, természetes mélyedésben keletkezett tó vízszintje a mindenkori csapadék mennyiségétől függ, így aszályos időszakokban feltöltődhet, és ki is száradhat.

A Sár-hegyi kápolnadombot a helyiek is szívesen látogatják, szép, napsütötte időben kiváló piknikezőhelynek bizonyul. Emellett a hely erős meditatív-relaxációs hangulattal bír, így tökéletesen alkalmas a lenyugvásra, a tájban való merengésre. Meglátogatása bátran ajánlható, ha Gyöngyös környéki mátrai kirándulást tervezünk.

A cikk 2022 márciusában jelent meg először.

Megközelítés

A Szent Anna-kápolna gyalogosan elérhető a Mária-úton Abasár, Gyöngyös és Mátrafüred felől. Gépkocsival műúton megközelíthető a 24-es főútról a LEAR gyárig, vagy Abasárról a Szőlőskert úton a hegygerincig (mindkét helyről 10 perc sétára található a kápolna). De Mátrafüredről a Harkály Ház látogató- és oktatóközpont udvaráról induló 7,5 km hosszú Mandula tanösvény is érinti a kápolnát. A Rákóczi-út (43 km túra Gyöngyös és Parádsasvár között) egy részét bejárva, a sárga jelzéseket követve is meghódítható Sár-hegy.

Cikkajánló