Kékcsókasikerek a Bihari-síkon

Kirepültek az utolsó fiókák is, így a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai sorra vették a Bihari-sík tájegység 220 szalakótaodúját.

Szerző:
TM
Fotó:
ihervas /Adobe Stock
2020. augusztus 4.

Kirepültek az utolsó fiókák is, így a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai sorra vették a Bihari-sík tájegység 220 szalakótaodúját.

97 odúban regisztráltak sikeres költést, és négy további fészkelést figyeltek meg vércse-, illetve természetes odúban – adták hírül a nemzetipark-igazgatóság weboldalán. A szalakóta, azaz népiesen kékcsóka fokozottan védett madárfajunk. A pusztai élőhelyeket kedveli, különösen a legeltetett vagy kaszált gyepterületeket. Költeni idős, odvas fákban szokott, és előszeretettel foglalja el a mesterséges költőládákat is. A magyarországi állomány jelentős része a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén költ, a Jászságban, a Hortobágyon. és a Biharban.


Amikor május-júliusban a nemzetipark-igazgatóság munkatársai felkerekedtek, hogy számot vessenek a faj költési sikeréről, ornitológiai gyűrűvel is megjelölték a madarakat, hogy nyomon követhessék őket. A gyűrű többek között azokra a kérdésekre ad választ, hogy hogyan viselkedik a faj, milyen élőhelypreferenciái vannak, milyen tényezők veszélyeztetik (pl. gázolás). Innen tudják például, hogy a korábbi években gyűrűzött madarak közül kettőt is visszafogtak idén Romániában, Arad mellett.

Volt, hogy a kihelyezett odúkat kuvikok, seregélyek, verebek, búbosbankák foglalták el, egy odúban füleskuvik fészkelt. A következő költési időszakig kitisztítják, megjavítják, ha kell, lecserélik az odúkat.

Forrás: hnp.hu

Cikkajánló