Különleges társasággal kapták le a börzsönyi vadmacskát – Videó

Nem mindennapi videó került ki a Börzsöny élővilága nevű Facebook-csoportba. Vadkamerás felvételen mutatjuk a főszereplőt és tollas kíséretét.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Börzsöny élővilága Facebook-csoport
2024. február 13.

Nem mindennapi videó került ki a Börzsöny élővilága nevű Facebook-csoportba. Vadkamerás felvételen mutatjuk a főszereplőt és tollas kíséretét.

A börzsönyi vadkamera nem akármilyen pillanatot örökített meg: egy vadmacska fácánokkal lófrál együtt az erdő mélyén. A videót Povazsan Ferenc osztotta meg a Börzsöny élővilága Facebook-csoportban.

Ez a felvétel azért is különleges, mert a vadmacska az egyik legtitokzatosabb életmódú emlős hazánkban.

Meglehetősen óvatos állat, kerüli az emberlakta településeket, ezért ritkán kerül szem elé.

Ráadásul a vadmacskát rendkívül nehéz terepi körülmények között elkülöníteni a hozzá rendkívül hasonló színezetű elvadult vagy elkóborolt házi macskától, illetve hibridjüktől.

Általánosságban elmondható, hogy a vadmacska szőrmintázata halványabb a házi rokonáénál, teste zömökebb, végtagjai robusztusabbak, fehér bajuszszálai fejlettebbek, fülkagylói arányosan kisebbek, farka pedig tompa végű és dús szőrzetű. Testhossza 47-80 cm, farokhossza 24-28 cm, tömege 4-5 kg.

Kiemelt oltalom

A vadmacska (Felis silvestris) a fokozottan védett fajok közé tartozik Magyarországon. Természetvédelmi értéke 250 000 Ft egyedenként. Veszélyezteti a faj fennmaradását az erdők feldarabolódása, valamint a kivadult házi macskák.

Cikkajánló