Láthatatlan túzokfiókák sétálgatnak a Dél-Alföldön

Már vezetgetik a fiókáikat a túzoktojók a Körös-Maros Nemzeti Parkban, de annyira rejtegetik őket, hogy szinte észrevehetetlenek.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. július 17.

Már vezetgetik a fiókáikat a túzoktojók a Körös-Maros Nemzeti Parkban, de annyira rejtegetik őket, hogy szinte észrevehetetlenek.

A fiókák és az őket vezető tojók csak egyes napszakokban mozognak, akkor is többnyire magas növényzetben. Még a nemzeti park munkatársai is csak akkor tudják kiszúrni a kicsiket, amikor éppen rövidebb vegetációjú területen haladnak keresztül.

A tojók nagyon ügyelnek az utódok biztonságára, és a legnagyobb védelem számukra az, ha láthatatlanok. A túzokmama ebben olyan ügyes, hogy az egyszerű természetjáró talán észre sem veszi a fiatal madarakat – írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán. Sokszor még a teleszkópos megfigyelők is csak abból tudnak következtetni a fiókák jelenlétére, hogy hogyan viselkedik a tojó: például, ha sokszor nyújt lefelé valamit a csőrében, akkor sanszos, hogy az utódját eteti.

A nemzetipark-igazgatóság megfigyelései szerint van olyan területrész, ahol nagyjából másfél kilométeren 7 túzokcsalád él. Több kétfiókás családot is láttak, de többnyire egy kicsit vezetett a túzoktojó. Miután a fiókák elérték a röpképességet, már nagyobb távolságra tudnak menekülni a ragadozók elől, de még mindig az anyamadár felügyelete alatt vannak, nagyjából fél évig.

Forrás: kmnp.hu

Cikkajánló