Lefagyott ujjakkal fizetett a túrázó a téli kirándulásért

Néhány napja sokkoló kép kering a lengyel közösségi oldalakon: egy férfi kezei láthatóak rajta, csúnya fagyási sérülésekkel. A túrázó a Besszádokban járt, méghozzá extrém hidegben.

Szerző:
magas-tatra.info
BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
2021. február 18.

Néhány napja sokkoló kép kering a lengyel közösségi oldalakon: egy férfi kezei láthatóak rajta, csúnya fagyási sérülésekkel. A túrázó a Besszádokban járt, méghozzá extrém hidegben.

Egy síalpinista csoport a Goprowska-hágó környékén rekedt február 12-én, kénytelenek voltak a Besszádok hegyimentőinek segítségét kérni. Végül megmenekültek, mindenkit sikerült épségben lehozni a hegyről, egyikük azonban elég durva fagyási sérüléseket szerzett. Mi tagadás, nem éppen kellemes kirándulóidőt választottak: fagyott, erősen havazott és fújt a szél, korlátozott volt a látótávolság. Nem csoda, hogy elakadtak a nagy hóban és nem találták az utat.

Ami a fagyott ujjakat illeti, a magas-tatra.info oldal szerint bárkivel előfordulhat hasonló bármilyen hegyvidéken. A hegyimentők szintén azt nyilatkozták, hogy „egy ilyen balesethez néha elég az események kedvezőtlen alakulása, miközben az ember nagyon vékony határon egyensúlyoz”, és nem lehet mindent a felkészületlenség és a megfelelő felszerelés hiányának a számlájára írni.

Ugyanakkor leközölték a pórul járt túrázó beszámolóját is, amiből az derül ki: lehet, hogy megelőzhető lett volna a baj. A férfi szerint jól felkészültek, voltak tartalék ruháik, illetve lavinakereső detektoruk. Bevallja, a fagyás azért történt, mert nem figyelt az első tünetekre. „Úgy éreztem, jól haladunk előre, ha folyamatosan mozgásban vagyok, és melegen tartom a testem, akkor nem lehet baj.

Egyszer csak enyhe zsibbadást éreztem, de nem fáztam. Ez volt az a pillanat, amikor elővettem a meleg kesztyűt, de akkor már késő volt.

Ennek ellenére a végsőkig küzdöttem, mert másoknak nagyobb szükségük volt helyre a motoros szánon” – mondta. Hozzátette, már korábban vissza kellett volna fordulniuk, hibát követtek el.

Mit kell tudni a fagyási sérülésekről?

A hideg hatására összeszűkülnek az erek, és ha ez tartósan fennáll, az adott testrész oxigén- és tápanyagellátása nem lesz megfelelő. Egy idő után vérrögök is keletkezhetnek, ami érelzáródáshoz, a keringés megszűnéséhez és szöveti elhaláshoz vezethet.


A fagyási sérüléseknek négy fokozata van, ezeket érzékletesen leírják a katasztrofavedelem.hu oldalon. Az elsőnél a bőr fehérre, sárgásra színeződik, ekkor jelentkezik a zsibbadó, égő érzés, és néhány óra múlva vizenyő jelentkezhet. Napok múltán hámlás is keletkezik az érintett testrészen. A másodfokú fagyásnál bővérűség, vizenyő jelentkezik, és nagyjából 12 óra múlva hólyagképződés. A hólyagok 2-3 hét múlva száradnak le, és a helyükön fekete pörk alakul ki. A harmadfokú fagyásnál már teljes vastagságában sérül a bőr. Szintén hólyagok jelentkeznek, váladék szivárog, megdagad a testrész, fekete, száraz pörk alakul ki. Ez végül leválik és a bőrön fekélyek keletkeznek. A negyedfokú fagyás már üszkösödéssel jár, a sérült szövet teljesen fekete és száraz lesz, a bőr, az izomszövet és a csont is elhal.

Cikkajánló