Madarak szárnyán jön a tavasz

Költöző madarak érkezése is bizonyítja, amit az időjáráson is hetek óta érzünk: megjött a tavasz! Vele pedig az Afrikából visszatérő első fecskék, de a gólyapárok is elkezdték újra belakni megszokott fészkeiket.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Időkép.hu
Mentsük meg a fecskéket! Facebook-csoport
2023. március 21.

Költöző madarak érkezése is bizonyítja, amit az időjáráson is hetek óta érzünk: megjött a tavasz! Vele pedig az Afrikából visszatérő első fecskék, de a gólyapárok is elkezdték újra belakni megszokott fészkeiket.

„Fecskét látok, szeplőt hányok" - szól a régi, népi gyerekdal, amely a hagyomány szerint éppen József napján volt aktuális, és a meleg időjárás, valamint a költöző madarak visszatérését ünnepelte. A füsti fecskék és a fehér gólyák pedig az elmúlt héten valóban megérkeztek Magyarország területére.

Az Időkép gólyafigyelő kamerái az ország egymástól távoli szegleteiben is megörökítették a kecses madarak érkezését: a hétvégén a fertőhomoki, az edelényi és a szegedi fészkeket is elfoglalták régi tulajdonosaik. A hazai gólyaállomány nagy része Afrika középső területén tölti a telet, de előfordulnak olyan példányok is, amelyek csupán Izraelig, míg mások egészen a Dél-afrikai Köztársaság területéig vándorolnak. A február végén vagy március elején szokványos visszatérésre jellemző, hogy először a hímek érkeznek, akik gyorsan kitakarítják az elhagyott fészket a nőstények „landolása" előtt. Áprilisban és májusban pedig már a költésre és a fiókák kikelésére koncentrál a pár.

Némileg korán érkeztek viszont az első füsti fecskék, akiknek képviselőit az Időkép Körmenden, a Mentsük meg a fecskéket! Facebook-csoport egyik tagja pedig a Csongrád-Csanád vármegyei Fábiánsebestyénben látta. A fecskéknek egyelőre nem lesz könnyű dolgok, mert bár a hajnali hidegeket képesek túlélni gondosan megkonstruált fészkeikben, egyelőre kevés a rovar, amivel táplálkozhatnak. Azért van okuk reménykedni: a szakemberek megfigyelései szerint a hamarabb érkező példányok korábban állnak párba, és költésük is sikeresebb.

Aki kíváncsi rá, hol figyelhet meg gólyafészkeket, annak érdemes letöltenie a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Turdus nevű applikációját, amelyről néhány napja mi is beszámoltunk.

Ha szoba nyugalmából nézegetnénk a nyárra készülő gólyákat, akkor pedig az Időkép gólyafigyelő webkameráit érdemes böngészni.


Cikkajánló