Már gyülekeznek az első fecskék

A füsti fecskék első fészekalja már kirepült, s míg a fiókák csapatokba verődve gyülekeznek, a szülők nagy része másodköltésbe fogott.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztració)
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2021. augusztus 17.

A füsti fecskék első fészekalja már kirepült, s míg a fiókák csapatokba verődve gyülekeznek, a szülők nagy része másodköltésbe fogott.

A füsti fecske az egyik leggyakoribb fecskefaj Magyarországon. Míg a molnárfecskék elsősorban a városokban, addig a füsti fecskék a külterületi tanyákon, állattartó telepeken szeretnek fészkelni. Az állatok körül mindig sok a rovar, így a fecskék számára is bőségesen akad táplálék – írja honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, amelynek Sóstói Állattartó Telepén, Kardoskúton szintén sok fecskét látni mostanában.

A füsti fecskék általában már májusban fészkelni kezdenek, és a legtöbb fészekből július második felében már kirepültek a fiatal madarak. Az idei hűvös tavasz után jól alakult a számukra a nyár, és sok táplálékot találtak Kardoskút térségben, így most sok fiókát látni a levegőben.

Az első fészekalj kirepülése után a szülőpárok jó része megkezdte a másodköltést, és most már újra tojásokon ülnek. A füsti fecskéknél egyébként harmadköltés is előfordul, ha az időjárás ezt lehetővé teszi. Az első költésből származó fiókák augusztus közepén már csapatokba verődve gyülekeznek, de a nagy útra, Afrika felé majd csak szeptemberben indulnak el.

Cikkajánló