Márciusig kellene elvégezni a természetvédelmi szempontból érzékeny munkákat

Még a költési időszak kezdete előtt, az év első három hónapjában kellene megoldani többek között a fecskefészkek eltávolítását is.

Szerző:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2021. január 18.

Még a költési időszak kezdete előtt, az év első három hónapjában kellene megoldani többek között a fecskefészkek eltávolítását is.

Évről évre visszatérő természetvédelmi és állatvédelmi problémát okoz a fecskefészkek eltávolítása a nem megfelelő időszakban, a fehérgólya-fészkek megigazítása, illetve a fák, bokrok kivágása. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) most felhívja a lakosság, az önkormányzati és állami szervek figyelmét, hogy mindezekkel márciusig kellene foglalkozni, mert utána már veszélyt jelenthetnek az állatokra.

Talán a fecskefészkek leverése a leggyakrabban előforduló probléma. A tulajdonosok és a kivitelezők sokszor egyáltalán nem tudják, hogy a védett fecskéket is érintő épületmunkákat engedélyeztetni kell a természetvédelmi hatósággal, és csak a szaporodási időszakon kívül, ősztől tavaszig lehet azokat elvégezni. Nemcsak a fészkek eltávolítására kell fektetni a hangsúlyt, hatékonyan és biztonságosan meg kell akadályozni a fecskék visszaköltözését is a munkálatok ideje alatt, később pedig műfészkeket kell kihelyezni a régiek helyére. Még több infó itt.

Nemrégiben egy miskolci épület felújítása közben téli álmot alvó denevérekre bukkantak, és kegyetlen módon otthagyták őket szanaszét heverni a földön. A mályi madármentők segítettek rajtuk.

A védett madarak fészkei is védettséget élveznek – ez a helyzet a fehér gólyák esetében is. Ha a téli viharban megsérült a fészkük, vagy azt vezetékekre építették, a javításhoz, illetve a fészekmagasító kosár kihelyezéséhez a megyei kormányhivatalok adhatnak engedélyt március 31-éig. A fehér gólya Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

Valamilyen okból kifolyólag a fák és bokrok kivágása, visszavágása is rendszerint tavasszal jut az emberek eszébe, pedig minden további nélkül meg lehetne oldani mindezt az őszi–téli időszakban is. Természetesen indokolt rendbe tenni a vegetációt: fontos a bel- és árvízkár megelőzését szolgáló csatorna- és hullámtértisztítás, az elektromos vezetékhálózat nyomvonalán túlnövő, az értékes gyepterületeket elfoglaló fás szárú vegetáció eltávolítása is. Bővebben itt olvashatsz a témáról.

Cikkajánló