Megmenekültek a mernyeszentmiklósi partifecskék

Veszélybe került egy partifecske-fészektelep útépítés miatt - kapta a bejelentést a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A madárfaj védett, és sajnos egyre kevesebb van belőle.

Szerző:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság/Pintér András
Fotó:
DDNPI
Adobe Stock
2019. július 24.

Veszélybe került egy partifecske-fészektelep útépítés miatt - kapta a bejelentést a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A madárfaj védett, és sajnos egyre kevesebb van belőle.

A Mernyeszentmiklós körül folyó útépítés helyszínére a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei mentek ki, és sikeresen egyeztettek a madarak költéséről. „Valamennyi itt dolgozó munkás tudott a madarak jelenlétéről, sőt a megtelepedésüket a madarak fészekfoglalásakor már jelezték a feletteseiknek. A fészkelőüregekkel átszőtt partfalszakaszt a fecskék elvonulásáig nem bolygatják, arra nincs is jelenleg szükség” - írja a nemzetipark-igazgatóság a sajtóközleményében.

 


A legtöbb partifecske Magyarországon a Tisza felsőbb szakaszán és a Dráva szakadópartjaiban költ, de megtelepszenek Somogy megye homokbányáiban, építkezések során kialakított löszfalakban is. Előszeretettel választanak olyan lakóhelyet, ahol a közelben valamilyen víz található, és olyan is van, hogy szennyvízülepítő tavak közelében költenek.

 


Sajnos gyakran előfordul, hogy a fészektelep egy része vagy egésze megsemmisül, ilyenkor új helyet keresnek. A több éves költőüregeket már nem szívesen használják. A fél-egy méteres lyukakat a karmukkal és a csőrükkel vájják ki.

 


A partifecskék 5-6 tojást raknak, amikből a fiókák két hét alatt kelnek ki, három hét múlva pedig ki is repülnek. Jellemző a második költés. A madarak szeptemberben elvonulnak, rendszerint a Szahara déli részére. A partifecske Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 50 000 Ft, és az MME szerint állománya csökkenést mutat.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Újra itt vannak a gyurgyalagok és a partifecskék

Civilek fogtak össze a fecskékért

Mit tehetünk, ha a madarakat bolygatják?

Hajóval a partifecskék nyomában

Cikkajánló