Megszámolták a Vértes denevéreit

Kis patkósdenevérből találtak a legtöbbet, összességében pedig 124 egyedet sikerült megszámlálni.

Szerző:
Forrás: dunaipoly.hu/Klébert Antal
Fotó:
dunaipoly.hu
2019. február 6.

Kis patkósdenevérből találtak a legtöbbet, összességében pedig 124 egyedet sikerült megszámlálni.

Januárban a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata végigjárta a Vértes-hegységben ismert denevér-telelőhelyeket - olvashatjuk a nemzetipark-igazgatóság weboldalán. A monitoring azért fontos, mert így a szakemberek képet kaphatnak a védett állatok állományainak helyzetéről. Azt például sikerült megállapítani, hogy a kis patkósdenevérek száma kissé emelkedett az eddigiekhez képest.

 

 

A denevérek nemcsak barlangokban, de bányavágatokban, elhagyott pincékben és régi katonai óvóhelyeken is telelnek, továbbá minden olyan üregben, ahol megfelelő számukra a hőmérséklet, a páratartalom, és nyugalmat is találnak. Hibernált állapotban vészelik át a téli időszakot, amikor a szívverésük, a légzésük és az anyagcseréjük lelassul. A hang és a fény egyébként nem zavarja őket, esetleg a hő lehet az, amire felébredhetnek. Zavarás esetén viszont gyorsabban fogy a túlélésükhöz szükséges energiatartalék.

 


A Vértesi Tájvédelmi Körzetben ezúttal 10 helyszínen 8 faj 124 példányát találták meg.

 

 

Mi is éppen most jártunk az Abaligeti-barlangban, ahol mi is láttunk telelő denevéreket, de látványos képződményekből sem volt hiány. Bővebben itt olvashatsz a barlanglátogatásról.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Bejártuk az abaligeti denevértanyát

Már jóízűen csámcsog a férfiasságán megsérült denevér - Videó

Közel kétszáz denevért mentettek meg az Alföldön
Ez a teendő, ha alvó denevért találsz

Cikkajánló