Most a fészkelő erdei fülesbaglyok számlálásában segíthetsz

Legutóbb a telelő erdei fülesbaglyok felmérésében kérte a lakosság segítségét az MME, most a fészkelő baglyok számlálásában vehetsz részt. 

Szerző:
mme.hu
Fotó:
123rf.hu
Orbán Zoltán
2018. április 9.

Legutóbb a telelő erdei fülesbaglyok felmérésében kérte a lakosság segítségét az MME, most a fészkelő baglyok számlálásában vehetsz részt. 

A januári országos bagolyszinkron meghirdetésének folytatásaként a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ezúttal a lakott területeken leggyakoribb erdei fülesbaglyok fészkelő állományát szeretné lakossági segítséggel felmérni. Májusban pedig a füleskuvikok jönnek.

 

 

Első pillantásra nehezen megvalósíthatónak tűnhet az éjszakai életmódot folytató, számunkra láthatatlanul mozgó madarak amúgy is rejtett költőhelyének megkeresése, nappal ugyanis a bagolypár többnyire a növényzet sűrűjében rejtőzködik. Szerencsére a fészkelő baglyok felmérése egyike a létező legegyszerűbb madármegfigyelési, adatgyűjtési módszereknek - írja felhívásában az MME.

 

Ehhez nem kell mást tennünk, mint, hogy az esti szürkület óráitól alkalmanként hallgatózzunk néhány percet az erkélyről, az emeleti ablakból, a tornácról, a kertből, az utcán, parkban sétálva - és ezt hetente egy-két alkalommal ismételjük meg áprilistól júniusig. Közben keressük a hím és a tojó erdei fülesbagoly gyakran egymásnak válaszolgató jelzőhangját, a körbe-körbe repkedő hím szárnnyal tapsolását, később a fiókák jellegzetes, mással össze nem téveszthető hangját. Segítségül itt a hím erdei fülesbagoly, itt a tojó hangját, itt a nászrepülő hím szárnnyal tapsolását, itt pedig a fészket elhagyó fiókák eleségkérő sipítozását hallgathatod meg.

 

 

Ha észleltük e hangok valamelyikét, ennek az elektronikus űrlapnak a kitöltésével tudunk az adatainkkal hozzájárulni a faj országos elterjedési térképének pontosításához. További információk és részletek itt olvashatók.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Te is csatlakozhatsz az erdeifülesbagoly-számláláshoz

Baglyok, a szimpatikus ragadozók

Cikkajánló