Ne égess! – A jó levegő közös érdekünk

Felvilágosító kampány indul a szemétégetés ellen Budapesten.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
MTI
2022. február 16.

Felvilágosító kampány indul a szemétégetés ellen Budapesten.

Ha tenni akarunk azért, hogy tisztább levegőjű városban éljünk, nagyon fontos, hogy minél többet tudjunk meg például a szemétégetés kártékony hatásairól. Ezért felvilágosító szándékkal „Ne égess!” kampányt indít a háztartási hulladék égetésének megelőzésére a fővárosi önkormányzat, a Budapesti Közművek, a Levegő Munkacsoport és a Humusz Szövetség.

A háztartási hulladék égetése szigorúan tilos Magyarországon. Ennek ellenére általánosan elterjedt jelenség, hogy műanyag palackok, csomagolóanyagok, PVC-padló darabjai, bútorlap, vagy éppen textil- és vegyes összetételű hulladék kerül a tűzre a kályhában vagy a kertben.

Ezeknek az égetésekor a szálló por mellett az egészségre legártalmasabb égéstermékek közé tartozó policiklusos aromás szénhidrogének is nagy mennyiségben kerülnek a levegőbe, ezek erősen rákkeltők, sőt a születendő gyermekek egészségét is maradandóan károsíthatják – olvasható az MTI közleményében.

Mint írják, jól mutatja a probléma súlyosságát, hogy Magyarországon az egészségügyi kockázatok között a 8. helyen szerepel a légszennyezettség, szorosan a dohányzás, a magas vérnyomás, a nem megfelelő étrend és az elhízás mögött.

Nagyjából évi tízezerre tehető azok száma, akik a szállóporszennyezéshez kötődő betegségekben halnak meg, és csak Budapesten évente sok száz, idő előtti haláleset köthető kifejezetten a levegő szállópor-szennyezettségéhez.

A Ne égess! kampány fő célja a tájékoztatás általi megelőzés. A fővárosi önkormányzat Zöld Budapest néven lakossági tanácsadó irodát nyitott, kettős funkcióval. Egyrészt tanácsot adnak a helyes fűtési technikákról, a komposztálásról, és tájékoztatnak a levegőminőség javítását célzó hazai és uniós pályázatokról. Másrészt az irodában a lakástulajdonosok teljes körű információt kaphatnak lakásuk energetikai felújításával kapcsolatban.

Az önkormányzat mindezeken felül kiegészítő mérésekkel vizsgálja a budapesti légszennyezettséget. A Levegő Munkacsoport a légszennyezésről és a megfelelő fűtési módokról nyújt tájékoztatást, a Humusz Szövetségnél pedig a hulladékcsökkentésről és a helyes komposztálásról lehet hasznos információkat kapni.

Az avar és egyéb kerti zöldhulladék egyébként kitűnően komposztálható a kert vagy akár egy lakás sarkában is. Ezzel a témával bővebben a Ne égesd el, inkább komposztálj! című cikkünkben foglalkoztunk.

Égetés helyett komposztálás – Hulladékból tápanyag

Jó alternatívája lehet az avarégetésnek a komposztálás. Míg avarégetéskor értékes tápanyagok vesznek el, addig a komposztálás során – természetes lebomlási folyamatként – humusz keletkezik, amely javítja a talaj szerkezetét, minőségét, vízháztartását. A komposztálással két legyet üthetünk egy csapásra. Elkerülhetjük a felesleges légszennyezést, és értékes növényi trágyához juthatunk. Nem utolsósorban pedig nem csupán hasznos, de környezetbarát is. Budapesten többek között a Tabánban, a Szent István parkban, a Móricz Zsigmond körtér közelében lévő Humusz Házban, Gazgadréten és a Városmajorban található közösségi komposztálóhely, ahol leadhatjuk az otthon összegyűjtött zöld- és háztartási hulladékot. Ha pedig azt hitted, hogy lakásban nem lehet komposztálni. Tévedtél. Ebben a cikkünkben bebizonyítjuk.


Cikkajánló