Ne etesd a vadon élő állatokat!

A vadon élő állatok etetése a Tátrában is létező probléma, ezért a Tátrai Nemzeti Parkban most kampány indult azért, hogy felhívják a turisták figyelmét az etetés káros hatásaira.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
Forrás:
magas-tatra.info
2022. október 11.

A vadon élő állatok etetése a Tátrában is létező probléma, ezért a Tátrai Nemzeti Parkban most kampány indult azért, hogy felhívják a turisták figyelmét az etetés káros hatásaira.

Ahogy arról a magas-tátra.info beszámolt, a tátrai turistautak mentén most kihelyezett figyelmeztető táblákon tátrai állatok sziluettje látható, fölötte pedig a felirat: Az etetés árt nekünk és veszélyeztet téged!

Az állatok etetésével senki nem akar rosszat tenni, ennek ellenére – még ha jó szándékkal is – de mégis csak rosszat tesz. Az etetéssel ugyanis beavatkozik a természet rendjébe, az állatok hozzászoknak a könnyen jött élelemhez, természetes ösztöneik háttérbe szorulnak, és ezzel saját életben maradási esélyeiket csökkentik.

Ráadásul a vadon élő állatok az etetés miatt egyre kevésbé lesznek félénkek, egyre közelebb merészkednek az emberhez, ettől azonban még a váratlan helyzetekre ugyanúgy vadállatként reagálnak, ami adott esetben az emberre nézve is veszélyes következményekkel járhat.

A vadon élő állatok etetésével kapcsolatban nálunk is rendszeresen indít kampányt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Ők a vízimadarak etetésének káros hatásaira hívják fel a figyelmet.

A vízimadarak téli stratégiái eltérnek a klasszikus etetőket látogató énekesmadarakétól. Az egyoldalú kenyér-és egyéb értéktelen táplálék jelentősen csökkenti a madarak téli túlélési esélyeit. A bedobált táplálék megbetegítheti a vízimadarakat, emésztőszervi gyulladásokat és súlyos hiánybetegségeket okozhat nálunk, az összecsődített madarak között pedig gyorsabban terjednek a fertőző betegségek is.

Cikkajánló