Nyílnak a legszebb őszi vadvirágaink a Hortobágyon

Tömegesen virágoznak az ősz kedvelt vadvirágai, színpompás, már-már nyári végi hangulatot teremtve a magyar pusztán.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Habarics Béla - Természetvédelmi Őrszolgálat / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldal
2023. szeptember 26.

Tömegesen virágoznak az ősz kedvelt vadvirágai, színpompás, már-már nyári végi hangulatot teremtve a magyar pusztán.

A tarpai Téb-erdőtől északra, a Márokpapi külterületéhez tartozó Börcsök-gazza dűlőtől délnyugatra elhelyezkedő, nagy kiterjedésű gyepek kiemelkedő természeti értékek hordozói – írja a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a közösségi oldalán.

A területen kanyargó egykori vízfolyás a régi katonai felméréseken még a Szipa-csatornával élő kapcsolatban volt, mára már az év nagy részében szárazon áll. Medrében nyár végén, ősz elején többfelé láthatjuk virágozni a 80–150 cm-re is megnövő, fehér színű, bájos őszi szépséget, a Tisza-parti margitvirágot, amely az elterjedtebb margaréta rokona. Magyarországon 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Ezek a gyepek adnak otthont a lila virágú réti őszirózsának, melynek kisebb-nagyobb csoportjai élénk színű virágaik alapján már messziről felfedezhetőek. Mészkerülő, sótűrő őshonos fajunk 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft. Leginkább szikesedő sztyeppréteken vagy mérsékelten szikes pusztákon található meg.

A Hortobágyon találjuk hazánk egyik legnagyobb szikikocsord-állományát. Ez a ránézésre konyhakerti kaporra hasonlító növény nem feltűnő kinézetével hódít, viszont annál hasznosabb. Egyetlen hazai tápnövénye ugyanis a fokozottan védett nagy szikibagoly lepkének. A sziki kocsord 50–200 cm magas, szára szürkészöld, virágzata ernyős, virága sárga. Júliustól szeptemberig virágzik. A népi gyógyászatban régen malária ellen is használták. Védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Cikkajánló