Öt hely, ahol kora tavaszi virágmezők között sétálhatsz

Most, hogy országszerte mindenfelé szebbnél szebb virágok tündökölnek, bizonyára sokan szeretnének olyan helyeken kirándulni, ahol a kora tavaszi szépségek látványát közelről meg lehet csodálni. Túl az alcsúti hóvirágokon és a csáfordjánosfai tőzikéken most mutatunk pár kevésbé ismert virágos kirándulóhelyet.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Pálvölgyi Krisztina (kiemelt kép)
2022. február 25.

Most, hogy országszerte mindenfelé szebbnél szebb virágok tündökölnek, bizonyára sokan szeretnének olyan helyeken kirándulni, ahol a kora tavaszi szépségek látványát közelről meg lehet csodálni. Túl az alcsúti hóvirágokon és a csáfordjánosfai tőzikéken most mutatunk pár kevésbé ismert virágos kirándulóhelyet.

  • Tőzikék között a körmendi Dobogó-erdőben

Körmend Horvátnádalja településrészénél található Dobogó-erdőt kora tavasszal tőzikék milliói borítják be. Itt kanyarog az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság 2 km hosszú Dobogó-erdő tanösvénye, amely a Rába és Pinka árterének élővilágát mutatja be.

A tanösvény állomásain a főszereplő tavaszi tőzikék mellett megismerkedhetünk a puha-és keményfás ligeterdők élővilágával, a Pinka halfaunájával, a Rába-holtág madaraival és a Dobogó-erdő rovarvilágával is.

A legismertebb tőzikés lelőhelyhez, a csáfordi erdőhöz hasonlóan, az erdei út itt is gyakran saras, ezért javasolt a zárt cipő, babakocsival viszont épp ezért inkább ne induljunk neki.


  • Egyhajúvirág indítja szezont a Csodaréten

Az Ásotthalmi Csodarét fogalom a botanikus körében, hisz ezen a kicsiny kis réten elképesztő számban és változatosságban vannak jelen különleges és védett növényfajok, az eddig számba vett 251 növényfajból 19 védett és 3 fokozottan védett.

Ráadásul a virágok – mintha szépen beosztották volna egymás között – február második felétől ősz végéig szinte hetente más és más fajokat lehet megcsodálni. A területet a 4 km hosszú Csodarét tanösvényen járhatjuk be, de szakvezetéses túrák is indulnak a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szakembereinek vezetésével. Legközelebb március 12-én várják a látogatókat Egyhajúvirág túrára. A fokozottan védett faj a rét egyik legnagyobb kincse, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.


  • Pirosló hunyorok a Törökmezői tanösvényen

A Dél-Börzsönyben található Törökmezői tanösvény a névadó Törökmezőtől indul és a nagymarosi hajóállomásig vezet. Az útvonal teljes hossza 6,5 km, de már a tanösvény első felén nagyon sok virágot láthatunk. Törökmező hegyi legelőjének főszereplői, a tavaszi héricsek még egy kicsit később jönnek majd, áprilisi virágzásuk nagyon látványos itt, szó szerint sárgállik a rét tőlük. A közeli tölgyerdőkben azonban már ilyenkor is láthatunk egy másik szép virágot, a pirosló hunyort.

A védett növény a Börzsönyben csak itt, a Nagymaros-Zebegény-Kóspallag közötti, meszes talajú hegyekben fordul elő. A faj az Észak-középhegységben még többfelé előfordul, ugyanakkor délnyugati irányban a Pilis az utolsó előfordulása. A Dunántúli-középhegységben a kisvirágú hunyorral, a Mecsekben és a Zselicben az illatos hunyorral találkozhatunk.


  • Csillagvirág-tenger a Duna hullámterében

Kolléganőnk egy éve járt a szigetbecsei Tőzike tanösvényen, ahol mesés virágtenger fogadta. Meglepő módon azonban nem tőzikék, hanem szépséges ligeti csillagvirágok borították a tölgyek alját.

A 2007-ben átadott szigetbecsei Tőzike tanösvény a Becsei-holtág és a Ráckevei-Soroksári-Duna közt elhelyezkedő szigeten vezet végig, hossza mindössze csak 700 méter, mégis nagyon változatos. Legszebb része a hajdani keményfa ligeterdő piciny kis megmaradt foltja, ahol milliónyi csillagvirág virágzik kora tavasszal. A tanösvény neve egyébként a később virágzó nyári tőzikékre utal.


  • Krókusz-szőnyeg a Kámoni Arborétumban

A Kámoni Arborétumba egész évben érdemes ellátogatni, de a legtöbben májusban szoktak ide jönni, a rododendronok virágzásának idején. Ilyenkor kora tavasszal egy másik virág tündököl, ebben az időszakban krókuszok alkotnak összefüggő lila és sárga szőnyeget az arborétumban.

Kámon régen önálló falu volt, jelenleg a település már Szombathelyhez tartozik. Az 1860-as években Saághy Mihály ezen a területen kezdte meg az arborétum kiépítését, majd fia, Saághy István is követte őt a kertépítésben. A 2. világháború ideje alatt a park kétharmada kipusztult, az 1950-es évektől az Erdészeti Tudományos Intézet kezdte meg újra a park gondozását.

Nemcsak az arborétumot, de annak közösségi oldalát is érdemes látogatni, legutóbbi posztjukban ugyanis kevésbé ismert Vas megyei virágos túrát is ajánlottak, például az Ablánci-erdőt, ahol ilyenkor hóvirágok fehérlenek az Ablánci-patak völgyében.






Cikkajánló