Öt izgalmas erdei ösvény, amit kár lenne kihagyni

Nincs több ötleted, hogy mivel foglald le a gyerkőcöt a nyári vakáció idején? Összegyűjtöttünk néhány szuper kirándulást, amelyeken az egész család jól érezheti magát.

Szerző:
Hidvégi Brigitta
Joó Annamária
Fotó:
DINPI / Kálmán Gergely
Gyulaj Zrt.
DINPI / Komlós Attila
DINPI
ANPI
2018. június 30.

Nincs több ötleted, hogy mivel foglald le a gyerkőcöt a nyári vakáció idején? Összegyűjtöttünk néhány szuper kirándulást, amelyeken az egész család jól érezheti magát.

1. Velencei-tavi három az egyben - Madárdal tanösvény

 

 

Egy velencei-tavi családi nyaralásnak és tókerülő bringázásnak jó kiegészítése lehet a Madárdal tanösvény bejárása. A 15 kilométeres tanösvény nagy előnye, hogy három különböző részből áll, így nemcsak egy szuszra, de külön-külön is felfedezhető a tó környéki élővilág. A „Tóparti túra” a Velencei-tó partján halad a dinnyési hagyományőrző központtól az agárdi Gárdonyi Géza Emlékházig. Az emlékház szomszédságában egy remek rönkvárat is találunk, amely az egri vár kicsinyített másolata. Gyerekeknek kihagyhatatlan. A 8 kilométeres út kerékpárral is letekerhető. A 4 kilométeres „Szikes túra” a Dinnyési-fertőtől az elzamajori Pelikán-ház Erdei Iskoláig vezet. A „Müller István-túra” pedig egy 3 kilométeres terepi körutat jár be a Dinnyési-fertő melletti, egykori mocsaras területen. Ha itt nem látunk barkóscinegét, nádirigót, nyári ludat, akkor sehol. Az információs táblákon kívül a tanösvény mentén kilátókból és lesházakból is megismerhetjük a nádasok különleges vízi világát. Esős időben egyes részei nehezen járhatók, a túrákhoz szakvezetés is kérhető.

 

 

2. Erdei társasjáték - Miklósvári tanösvény

 

 

Izgalmas erdei kalandokban lehet részük azoknak, akik ellátogatnak a Kelet-Külső-Somogy területén fekvő Tamásiba, egészen pontosan a Miklósvári-parkerdő tanösvényére. A közel 3 kilométeres útvonalon 11 interaktív ismeretterjesztő tábla segítségével csodálkozhatunk rá, hogy mennyi titkot rejt az erdő. Már rögtön az első tábla egy hangos térkép, amely nemcsak mutatja, de el is meséli (három nyelven!) a parkerdei és a szomszédban elterülő vadasparki túraútvonalak látnivalóit, érdekességeit. Innentől kezdve a sétálók egy hatalmas erdei társasjáték szereplőivé válnak, hiszen minden állomás, tábla egy-egy rejtvénnyel áll elő. Vannak ügyességi feladatok, panorámaforgatók, puzzle-kirakók és „Tudtad-e?”-táblák is. A helyes válaszok megadásában megoldókulcsok segítenek. S ha már képbe kerültünk a parkerdő természeti kincseivel és Miklósvár történelmével, az útvonal mentén kialakított padokon, tűzrakó helyeken akár egy jót is piknikezhetünk. Az erdei játszótér ötletes fajátékait pedig nincs olyan gyerek, aki ne akarná megmászni. A tanösvény egész évben térítésmentesen látogatható, de szakvezetés is igényelhető.

 

 

3. Babás-szerkövek birodalma - Kövirózsa tanösvény

 

 

Pécstől nem messze, a Nyugati-Mecsekben magasodik az 592 méteres Jakab-hegy, amely számos geológiai és kultúrtörténeti érdekességet tartogat a túrázók számára. Találunk itt bizarr formájú sziklaalakzatokat, Babás-szerköveket, egy hajdani kőbánya nyomait, vaskori földsáncot, pálos kolostorromokat. S ha ez nem lenne elég látnivaló, akkor az út mentén lépten-nyomon elénk táruló kilátópontokra biztosan nem lesz panaszunk. A nevezetességeket a 8 állomásból álló Kövirózsa tanösvény útvonalán is megnézhetjük, amely e-tanösvény, így táblák helyett egy vezetőfüzetből tájékozódhatunk, amelyet a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapjáról tölthetünk le. De a hagyományos turistajelzésekről sem kell lemondanunk, mert a korábbi Jakab-hegyi tanösvény táblái szintén útbaigazítanak. A tanösvény nem hosszú, mintegy 2,5 kilométer, ám nem önmagába záródó, így készüljünk fel arra, hogy a távot visszafelé is meg kell tenni, az út során pedig helyenként nehéz terep vár ránk. Megközelítés: Kővágószőlős központjából a piros négyzeten a település széléig kell elmenni. Innen vezet fel a hegyre a tanösvény.

 

 

4. Irány Drégely vára - Apródok útja tanösvény

 

 

Drégelypalánktól mintegy két óra alatt érheted el az információs táblákkal tűzdelt tanösvényen a Börzsöny egyik legizgalmasabb pontját, Drégely várát. Az útvonal változatos ismeretanyaggal lepi meg a kirándulót. Legelőször a falut ismerheted meg jobban: az első tábláról megtudhatod például, hogy itt még mindig fontosnak tartják a népi hagyományokat, nagy jelentősége van többek között a farsangolásnak, a húsvéti locsolásnak és a betlehemezésnek is. Bár egykor a környék a szőlő- és gyümölcstermesztésről volt híres, ma már csak néhány öreg présház és beomlott pincelyuk emlékeztet a régi szép időkre - meséli egy újabb tábla. A filoxérajárvány és a mezőgazdaság átalakulása egyaránt a szőlők pusztulásához vezetett, de még ma is rendszeresen tartanak szüreti felvonulást a környéken. Az úton továbbhaladva megismerheted az itt élő ritka növény- és állatfajokat, utóbbiak közül az egyik legérdekesebb a fekete gólya, amelyből Magyarországon mindössze 380-420 pár fészkel. A tanösvény utolsó állomása a már említett Drégelyvár, ahol Szondi kapitány hősi halált halt a seregével a törökök ostromakor. A rom 2012 óta történelmi emlékhely.

 

 

5. Az Aggteleki-karszt felszínén is van mit csodálni - Baradla tanösvény

 

 

 

Aggtelekre és környékére nem csupán a barlangok és cseppkövek miatt érdemes elutazni, a felszín is jócskán kínál szépségeket. A világörökségi barlang aggteleki és jósvafői bejáratát köti össze a karszton kanyargó, kb. 7,5 kilométeres Baradla tanösvény, amely az Aggteleki Nemzeti Park egyik legnépszerűbb felszíni túraútvonala. Nem véletlen, hiszen a 19 információs táblával felvértezett ösvény olyan természeti látnivalókra, érdekességekre hívja fel a figyelmed, amelyeket egyébként nem feltétlenül vennél észre vagy ejtenél útba. A Baradla víznyelői és forrásai között húzódó útvonalon megismerheted a terület geológiai, kultúrtörténeti, vízrajzi, állat- és növénytani értékeit, miközben vadregényes erdők, csobogó források, zöldellő rétek kísérik az utat. A táblák számozása a Baradla aggteleki bejáratánál kezdődik, de a túra tetszés szerint mindkét irányból elkezdhető, és mintegy 3 óra alatt bejárható a sárga sáv jelzést követve.

 

 

 

A cikk megjelent a Turista Magazin 2017. augusztusi számában.

 

A KORÁBBI MAGAZINOKAT ITT LEHET MEGRENDELNI.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Erdei ösvények, amelyeken egy percig sem fogsz unatkozni
Gyerkőcökre hangolva - Királyréti tanösvény

Mi is újra gyerekek lettünk a Gyadai tanösvényen

A Börzsöny legizgalmasabb vára - Drégely





 

Cikkajánló