Ottó, a mentett rétisasfióka köszöni, remekül van új otthonában

A múlt hónapban a drámai események után kimentett rétisasfióka három hétig a fővárosi állatkert mentőközpontjában nevelkedett, április közepén pedig új sascsaládot találtak neki. Jelenleg két mostohatestvérével együtt cseperedik az új lakhelyén. 

Szerző:
dunaipoly.hu
Fotó:
Dr. Hegyi Zoltán
2018. április 26.

A múlt hónapban a drámai események után kimentett rétisasfióka három hétig a fővárosi állatkert mentőközpontjában nevelkedett, április közepén pedig új sascsaládot találtak neki. Jelenleg két mostohatestvérével együtt cseperedik az új lakhelyén. 

Március végén egy éjszakai mentés során került Ottó a Fővárosi Állat- és Növénykert mentőközpontjába, miután apja eltűnt, anyja pedig a fajtársak zaklatása miatt nem tudott róla tovább gondoskodni. Ezért ki kellett őt menteni a bekamerázott fészekből. Ezután 3 hétig nevelték az állatkert mentőhelyén.

 

 

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai ezalatt megpróbáltak az egész országban megfelelő fészekaljat keresni számára, de ez nem ment könnyen - írja a nemzetipark-igazatóság a honlapján. A távcsöves megfigyeléseken kívül drónt is bevetettek annak érdekében, hogy olyan sascsaládot találjanak, ahol Ottóval egyidősek a nevelkedő fiókák. Sok terepi kiszállás után végül a Velencei-tó térségében bukkantak rá a megfelelő fészekre.

 

 

Ottót április 12-én repatriálták. Amikor a szakemberek felmásztak a fészekhez, akkor derült ki, hogy ott már két fióka nevelkedik. Egyikük láthatóan valamiféle bakteriális fertőzésben szenvedett. A fején és a testén ödémás duzzanatok voltak, ezért a beteg fiókát a budapesti állatkert mentőközpontjába szállították. Ottó így csak egy mostohatestvér mellé került a nevelőszülei fészkébe - ez a tény valószínűleg megkönnyítette a „családba” való befogadását.

 

 

Az újonnan elszállított fióka az Arthur nevet kapta, és egy hét alatt sikerült kigyógyítani a betegségéből. Az immunerősítők és az antibiotikumos kezelés meghozta hatását, április 19-én Arthurt is visszaszállítottuk a szülei fészkébe.

 

 

Jelenleg három, szépen gyarapodó rétisasfióka nevelkedik a Fejér megyei fészekben, és köszönik szépen, jól vannak. A szülők gondosan hordják a táplálékot, melynek nagy részét halak és különböző vízimadarak alkotják. Reméljük, sikerrel jár Ottó repatriációja, és mindhárom fióka egészségben felcseperedik. Drukkolunk nekik!

 

Hasznos információk
A rétisas (Haliaeetus albicilla) Magyarországon fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi eszmei értéke 1 000 000 forint.
 

Kapcsolódó cikkeink:

Kikelt Judit és Arnold fiókája a sasfészelben

Napok óta nem látták a hímmadarat a bekamerázott rétisasfészeknél

Üres a rétisasfészek, kimentették a fiókát

 

 

Cikkajánló