Puszták pillangói: a kardos és a fecskefarkú

Mindkét látványos fajjal lehet találkozni a Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin nyáron.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2021. július 29.

Mindkét látványos fajjal lehet találkozni a Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin nyáron.

Magyarországon mintegy 500 lepkefaj él, pillangókból azonban csak néhány. Közülük a leglátványosabbak a kadoslepkék és a fecskefarkú lepkék – olvasható a nemzetipark-igazgatóság oldalán. A két faj kicsit hasonlít egymásra: közös bennük, hogy nagyjából 50-75 milliméter hosszúak, világossárga színűek, és fekete, illetve kék minta díszeleg rajtuk. Viszont a kardoslepke szárnyai elcsúcsosodnak, és hosszanti csíkok vannak rajta, ezzel szemben a fecskefarkú lepke első szárnyai lekerekítettebbek és kis foltok tarkítják.

További különbség, hogy a kardoslepke elsősorban kökényre és törpemandulára rakja a petéit, a fecskefarkú pedig ernyős növényekre, például kocsordfajokra, kaporra, köményre, és a hernyók itt táplálkoznak imágóvá válásukig.

Egy évben két új nemzedék lát napvilágot mindkét fajnál. A kardoslepkéknél az első április-májusban, a második augusztus-szeptemberben repül ki, míg a fecskefarkú lepkéknél június-júlisban, illetve a nyár utolsó hónapjában. Ha fecskefarkú lepkét szeretnél látni a pusztán, már nincs sok idő hátra, ugyanis ezek augusztus közepén általában eltűnnek. Ugyanakkor kardoslepkékkel még szeptember közepén is találkozhatsz.

Cikkajánló