Romantikus kápolna az erdő szélén

Nincs a világ végén, mégis jól elbújt. Sümeg közelében, szántóföldek és erdő találkozásánál, fák karéjában szinte észrevétlenül bújik meg a Tarányiak egykori temetkezési kápolnája. Mint egy elvarázsolt, Csipkerózsika-álmát alvó épület, magányosan a tájban, egyszerre szép és borzongató, ahogy a természet fokozatosan körbefonja és visszaköltözik.

Szöveg:
2024. február 7.

Nincs a világ végén, mégis jól elbújt. Sümeg közelében, szántóföldek és erdő találkozásánál, fák karéjában szinte észrevétlenül bújik meg a Tarányiak egykori temetkezési kápolnája. Mint egy elvarázsolt, Csipkerózsika-álmát alvó épület, magányosan a tájban, egyszerre szép és borzongató, ahogy a természet fokozatosan körbefonja és visszaköltözik.

A Tarányi-kápolna ideális célpont lehet, ha csendre és nyugalomra vágyunk.

A kis, tornyos épületet Sümeg határában, a város centrumától mintegy 5 km-re, Nyírlakpusztán, egy erdős ligetben találjuk.

Egy olyan helyen, ahová nem lehet véletlenül eljutni, csak ha célirányosan keressük.

Bár a kápolna a közeli Tarányi-kastélyhoz vezető út mentén található, a hatalmas fák, bokrok majdnem teljesen eltakarják a kíváncsi szemek elől, még télen is csupán a sziluettjét látjuk előbukkanni az égbe nyúló csupasz ágak sűrűjéből.

A fák törzsére festett kék kápolnajelzések vezetnek el a kecses épületig, amely a Tarányi család temetkezési helyéül szolgál, és ahol hirtelen nemcsak a táj képe változik meg, hanem a légköre is. Nem lehet nem észrevenni, hogy a terméskőből épült neogót stílusú építmény, amilyen jó állapotban, hetykén áll a hatalmas fák között, környezete olyan gondozatlan.

A növényzet körülötte elvadult, gaz veri fel a földet, a természet szépen lassan kezdi visszavenni az uralmat a táj és a ritkán látogatott épület felett. A helyszín – némi eufemizmussal – vadregényesnek is nevezhető, de talán pontosabb, ha úgy fogalmazunk, elhanyagolt. Egy tereprendezés sokat segítene, hogy néhány év múlva ne az enyészet legyen itt az úr. Ugyanakkor az is látszik, hogy van gazdája a kápolnának.

Külseje rendbe tartott, boltíves, oszlopokkal tagolt bejárata, karcsú tornya és íves ablakai kifejezetten szép látványt nyújtanak.

Belseje, ha nem is frissen meszelt, de nem lepusztult. Bejáratát jelenleg masszív, kétszárnyas faajtóval és lakattal próbálják óvni – vélhetőleg az illetéktelen behatolóktól. Így bemenni nem lehet, csak bekukkantani.

Csönd hasal a kápolnára

A csontig hatoló szélben a fények és árnyak egyre kuszább krikszkrakszokat rajzoltak a kápolna kőfalára. Semmi zaj, csak a szél halk zümmögése, mint mikor két szám között üresen fut a tű a bakelitlemezen. A kápolna lecsupaszított csöndje a lombtalan fák ölelésében.

Ajtajának sarkában rezgő pókháló. Régen nyitották ki. A napfény betáncol az ablaküvegen át, mintha engedélyt kapott volna a rakoncátlankodásra néhány csellengő sugár. A beömlő fény megvilágítja az épület belsejét. Az apró térben faragott padok, középen oltár, rajta széttárt karú Krisztus-szobor. Az oldalfalakon a Tarányi család elhunyt tagjainak nevei sorakoznak, a felirat szerint az utolsót 1978-ban helyezték végső nyugalomra.

Egy régi udvarház utolsó gazdája

A Tarányi család egy Zala vármegyei régi nemesi família, amely a 18. században élte fénykorát. Sümeg környékén többfelé voltak birtokaik, többek között Nyírlakpusztán, a Szent György-hegyen és Szigligeten is. A család nyírlakpusztai vadászkastélyát a 17-18. században építették, majd a 19. század második felében bővítették és átalakították romantikus stílusban. Ma szociális intézmény, pszichiátriai betegek otthona. Parkja védett, nem látogatható.

A kastélyhoz tartozó kápolnát a 20. század elején emelték. Az építmény bejárata feletti tábla szerint Tarányi Ferenc és neje, Riefel Mária bárónő építtette 1911-ben, melyet egyben családi sírboltnak is szántak.

A kápolna tervezőjéről pedig egy, a hátsó falon lévő tábla emlékezik meg, aki nem volt más, mint Morandini Tamás (1869–1921), korának híres zalaegerszegi építésze. Az olasz származású építészmérnök kivitelezője volt több ma is álló középületnek, római katolikus és evangélikus templomnak, zsinagógának, egykori városházának, kórházaknak, laktanyáknak, lakóházaknak a történelmi Zala megyében, Somogyban és Horvátországban.

A Tarányi-kápolna egész évben látogatható, az épületbe azonban csak kívülről lehet belesni, ezért önmagában ide ellátogatni nem annyira kifizetődő. Viszont, ha a sümegi várba látogatunk, vagy a környéken túrázunk, mindenképpen sétáljunk el hozzá. Főleg, hogy az Országos Kéktúra 2022 elején módosított útvonala 150 méterre vezet el a kápolnától, így érdemes egy rövid kitérőt tenni, és megnézni ezt az egyedi hangulatú építményt.

Megközelítés

Vonattal Sümeg állomásig. Majd a vasútállomástól gyalog az Országos Kéktúra jelzését kell követni. Nyírlakpusztán a kastély bekötőútján induljunk el a kastély felé; a kastély előtt jobbra, a kék kápolnajelzés ösvényén elindulva a fák között találjuk a kápolnát (2,5 km).

Autóval Sümeg felől a Mihályfai úton a Tarányi-kastély irányába haladjunk, majd a város épületeit elhagyva, kb. 2 km múlva jobbra egy aszfaltozott erdei bekötőútra kanyarodjunk, amely elvezet a kápolnához. Parkolni a kápolna közelében, az épülettől kb. 70 méterre is tudunk, az út mentén.

A cikk először 2023 januárjában jelent meg.

Cikkajánló