Szétdobálták a fecskefiókákat Túrkeve főterén

Tizenkettőből hat madár maradt életben. Állatkínzás és természetkárosítás miatt tett feljelentést a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

Szerző:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook
Fotó:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook
2019. július 12.

Tizenkettőből hat madár maradt életben. Állatkínzás és természetkárosítás miatt tett feljelentést a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

A kis molnárfecskék össze-vissza hevertek a fűben és a járdán Túrkevén, a Petőfi téren, a megtaláló szedte össze, etette és itatta az életben maradt madarakat, illetve szólt a nemzeti park természetvédelmi őrszolgálatának is. „A helyszínen egyértelműen megállapítható volt, hogy a molnárfecske-fiókák nem maguktól kerültek oda, hiszen az egyik közeli lakás ablakaiban frissen eltávolított molnárfecske-fészkek nyoma volt észlelhető, ahol még másnap is folyamatosan keresték a szülőmadarak fészkeiket és fiókáikat” - írja a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a Facebook-oldalán.

 

 

Legalább három molnárfecske-fészket semmisítettek meg az elkövetők. A természetvédelmi őrszolgálat állatkínzás és természetkárosítás miatt feljelentést tett a rendőrségen. A nemzetipark-igazgatóság átvette a hat túlélőt, néhány napos gondozás után pedig más fészkekbe adoptálta őket.

 


Pár nap múlva ismét bejelentés érkezett: Törökszentmiklóson vertek le két fészket, a fiókákat pedig ledobták egy hulladéktároló elé. A forgatókönyv ugyanaz volt: feljelentés, az öt kisfecske pedig pótszülőhöz került.

 

 

Az elmúlt húsz évben megfeleződött a hazai fecskeállomány, és míg hébe-hóba hallani lehet fecskevédelmi kezdeményezésekről, a lakosság sokszor szívtelenül elbánik velük. Pedig a klímaváltozással megjelenő új szúnyogfajok és az általuk terjesztett betegségekkel szembeni küzdelemben is nagyon fontos lenne, hogy vigyázzunk a fecskéinkre.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ennyit ér négy fecske élete

Fecskeházat terveztek a Szegedi Vadaspark tavához

Civilek fogtak össze a fecskékért

Megérkeztek az első sarlósfecskék

Most kell tennünk a fecskékért

Cikkajánló