Tanösvény mutatja be a Városliget madarait

A Madárbarátok tanösvényét – a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közreműködésével – a nemrég átadott Mőcsényi Mihály Botanikus Kert mellett alakították ki.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
MTI
2021. június 14.

A Madárbarátok tanösvényét – a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közreműködésével – a nemrég átadott Mőcsényi Mihály Botanikus Kert mellett alakították ki.

Ezen a területen egyébként eddig 123 madárfajt észleltek a Magyarországon rendszeresen előforduló közel 300 madárfajból, ami - tekintve, hogy egy nagyváros közepén vagyunk - igen szép szám. A városligeti növényvilág tanulmányozása mellett a környékbeli iskolák diákjai és az itt sétálók most már a park madárvilágáról is képet kaphatnak a Madárbarátok Tanösvényén, amely tíz állomáson keresztül mutatja be a Liget változatos madárvilágát. Kialakításakor fontos szempont volt, hogy a környékbeli iskolák akár itt is tarthassanak szabadtéri természetismeret és biológia órákat.

A Mőcsényi Mihály Botanikus Kertet már 2020 végén birtokba vehették a látogatók, de a Városliget legkülönlegesebb növényeit felvonultató parkrésze a tavasz beköszöntével nyerte vissza igazán régi fényét, itt ugyanis 335 növényfaj-fajta 35 ezer újonnan telepített példánya és számos egyéb attrakció csalogatja a parkhasználókat.

A korábban Kis botanikus kert néven ismert parkrészt a Főkert 100 éves jubileuma alkalmából adták át 1967-ben az Ajtósi Dürer sor és a mai Olof Palme sétány találkozásánál. A területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak.

A Kis botanikus kert azonban az elmúlt évtizedek során nagyon leromlott, ezért szükségessé vált felújítása. A kertet újranyitásakor Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el.

A kert területén nemcsak a növények tanulmányozásában merülhetünk el. Többek között kialakítottak a területen egy Kneipp ösvényt, amelyen mezítláb kell végigmenni, így a talpunkat masszíroztathatjuk séta közben a különböző felületeken. Eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, forrás által táplált, hangulatos patakrendszer, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. Mivel az idők során a kert egykori központi épülete, az esőbeálló is nagyon leromlott, helyette egy új, modern épület született, vendéglátói, kiszolgálói és ismeretterjesztő funkciókkal.


Cikkajánló