Tettünk egy kört a gerecsei fák tavaszi lombkoronájában

Ha a Gerecsében jársz, egészen pontosan Süttő és Tardos között, állj meg egy sétára a fák lombkoronájában.

Szöveg:
Fotó:
Nagy Sándor
2022. április 7.

Ha a Gerecsében jársz, egészen pontosan Süttő és Tardos között, állj meg egy sétára a fák lombkoronájában.

A nagy lombkoronasétány-építések időszakának vége felé, még 2019 októberében adta át a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. kör alakú építményét a gerecsei erdőben. Az ide vezető út elején – ha Tardosról érkezünk, a Vöröshíd nevű buszmegállót követő benyílót követően – kényelmesen lehet parkolni, ha tömegközlekedéssel jönnénk, az említett megállónál kell leszállni. Mi vasárnap délután jártunk itt, és bár találkoztunk néhány családdal, szerencsére egyáltalán nem tapasztaltunk zsúfoltságot. Mindössze pár perces sétával értük el a lombkorona-tanösvényt, ami már messziről integetett a fák közül. A vöröslő sétány egy 105 méter hosszú, 44 méter átmérőjű lusta karikát ír le a fák zöldellő ágai között, egy időszakos vízfolyás és sok-sok fehér kőből kirakott keresztnév és szívecske felett.

Tanösvény mivoltára valójában nem sok minden emlékeztet: egyetlen ismertető táblát találunk mellette, ami emlékeim szerint nem is konkrétan az építményhez, inkább a Gerecsei Tájvédelmi Körzethez kapcsolható. Ennek ellenére azért jó dolog sétálni a lombkoronában, és kicsit más perspektívából szemlélni az erdőt, főleg ilyenkor, a frissen kipattant levelek között.

Maga a szerkezet fémből van, csak a járófelület anyag tölgy, és előbbit vörös színűre festették, állítólag a Vöröshíd nevű, közeli kirándulóhely után. Mindez valószínűleg a „gerecsei vörös márványra” vezethető vissza, ami valójában mészkő, és már az ókortól fogva bányásszák itt, egészen a napjainkig. Történelmi jelentőségű épületek sokaságát díszítették vele, vagy építették belőle, felfedezhetjük többek között az Operaházban, az Országházban és a visegrádi királyi palotában is.

Korábban ez a hely is kőfejtő volt, és a közelben, úgy négy percnyi sétára szintén található egy nagyon látványos felhagyott kőbánya, amit visszafelé sétálva alaposan szemügyre vettünk. A rövidke programot érdemes beiktatni, ha a Gerecsében túrázunk, illetve ha például a Malomvölgyi-tónál vagy az Agostyáni Arborétumban járunk.

A cikk először 2021 áprilisában jelent meg.

Cikkajánló