Titokzatos geodéziai tornyok nyomában

Ajánlónkban a táj kiemelkedő pontján álló, fura „betonspagettiket” fedezzük fel. Túratippjeinkkel kívülről-belülről és persze felülről is megismerhetitek őket.

Szerző:
Természetjáró.hu
Fotó:
Dömsödi Áron - MTSZ
2024. május 2.

Ajánlónkban a táj kiemelkedő pontján álló, fura „betonspagettiket” fedezzük fel. Túratippjeinkkel kívülről-belülről és persze felülről is megismerhetitek őket.

Országszerte sok helyen találkozhatunk a táj kiugró pontjain álló geodéziai tornyokkal. A földmérési célokat szolgáló betonhengereket az 1970-es években kezdték építeni, jelenleg 107 van belőlük hazánkban. Manapság időnként még a földmérők segítségére vannak, de a műholdas technológia fejlődésével elveszítették szerepüket. Többségüket lezárták, dacolnak a pusztulással, emiatt felmászni rájuk nemcsak veszélyes, de tilos is.

Van azonban néhány olyan kivételes geodéziai torony is, aminek új feladatot szántak: egyesek adótoronyként, megfigyelőtoronyként, sőt a turisták örömére kilátóként szolgálnak tovább.

Van azonban néhány olyan kivételes geodéziai torony is, aminek új feladatot szántak: egyesek adótoronyként, megfigyelőtoronyként, sőt a turisták örömére kilátóként szolgálnak tovább. Utóbbiakból válogattunk nektek egy csokorra valót. Aki kedveli az extrém kilátókat, az izgalmas helyszíneket, ne hagyjon ki egyet sem!

Körtúra a Magas-Börzsöny vulkáni peremén

Börzsöny

A túrán egy ősi tűzhányót veszünk célba a Börzsöny legmagasabb gerincének egy szakaszán. Számtalan kilátópont és rejtélyes kőalakzatok érintésével jutunk a Csóványosra, ahol a 22 méter magas kilátó magját egy geodéziai betonhenger jelenti. Régebben ennek veszélyes, rozsdás vaslétráit kellett megmászni a panorámáért, manapság csigalépcső kapaszkodik a belsejében felfelé. A torony köré épített külső szerkezet egyes emeletein temérdek információs táblán olvashatunk a Börzsöny erdőiről, élővilágáról, nevezéktanáról, néprajzáról, geológiájáról.

  • Táv: 8,1 km
  • Szintemelkedés és -csökkenés: 376 m
  • Időtartam: kb. 3 óra
  • Kiinduló- és végpont: Nagy-Hideg-hegyi Sí- és Túraközpont
  • Látnivalók az útvonalon: Nagy-hideg-hegyi menedékház, panorámapontok, sziklaformációk, csóványosi kilátó, Oltár-kő, a kaldera erdőrezervátuma

Körtúra a Pilis múltja és kilátásai mentén

Pilis

A Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján a pálos rend helyi alapítójának tiszteletére elnevezett Boldog Özséb-kilátóból nézhetünk körbe, ami szintén egy geodéziai torony átalakításából született. A Pilis tömbjének körbejárása közben felfedezzük egy ciszterci kolostor romjait, kortyolunk a szerzetesek által is használt Klastrom-forrás vizéből, meglátogatjuk a rakétabázis romjait, miközben számtalan panorámapontról nézünk szét a tájon.

  • Táv: 13,2 km
  • Szintemelkedés és -csökkenés: 425 m
  • Időtartam: kb. 4 óra
  • Kiinduló- és végpont: Pilisszentkereszt, autóbusz-forduló
  • Látnivalók az útvonalon: Boldog Özséb-kilátó, ciszterci kolostorrom, Klastrom-forrás, légvédelmi rakétabázis

Legendák nyomában a Zengővár körül

Mecsek

A Zengő tetejére, a Dél-Dunántúl legmagasabb csúcsára kalauzol ez az izgalmas útvonal, ahol a hajdan életveszélyes betonhenger köré acélszerkezetes, négyszögletű keret került, ahonnan már biztonságból szemlélhető a panoráma. A körtúra a püspöki rezidenciával kiegészült üdülőfaluba, Püspökszentlászlóra is ellátogat, ahol a kastélyt, az arborétumot, valamint a „Zengő csillagát”, a pietát rejtő kápolnát is megtekintjük az északi lejtő oltalmazó bükkerdőjében.

  • Táv: 10,2 km
  • Szintemelkedés és -csökkenés: 410 m
  • Időtartam: kb. 3 és fél óra
  • Kiinduló- és végpont: Hosszúhetény, kultúrház buszmegálló
  • Látnivalók az útvonalon: a Zengő kilátója, „Zengő csillaga” Mária-kápolna, püspökszentlászlói kastély és arborétum

Alföldi Kéktúra: Bajai átkelés – Hajósi pincék (AK-02.)

Dél-Alföld

Az Alföldi Kéktúra útvonala érinti a Duna-Tisza-köze legmagasabb pontját, a mindössze 172 méteres Ólom-hegyet (Sükösd és Érsekhalma között), ahol szintén egy geodéziai torony emelkedik a magasba. Habár itt még az eredeti vaslétrákon lehet a tetejére kapaszkodni, a bátorságért cserébe végignézhetünk az erdővel borított futóhomokos tájon, kiszúrhatjuk a Dunát, néhány települést, tiszta időben pedig a Mecseket és a fentebb említett Zengő csúcsán álló kilátótornyot is megpillanthatjuk.

  • Kiindulópont: Baja, Gemenc Vándorpont (csak a toronyhoz: Sükösd, Daráló utca buszmegálló)
  • Cél: Hajósi pincék
  • Táv: 57,9 km (csak a toronyhoz: 10 km)
  • Szintemelkedés: 170 m (csak a toronyig 75 m)
  • Szintcsökkenés:165 m
  • Látnivalók az útvonalon: Ólom-hegyi geodéziai torony, hajósi pincefalu, hajósi érseki kastély

Extra tipp: megéri a Lila-hegyen álló geodéziai tornyot is felkeresni, ahol a betonhengert teljesen elfedi a körülötte kialakított faburkolat.

Ha még több túrát szeretnél

A Természetjáró.hu folyamatosan bővülő katalógusában országszerte több mint ezer közül válogathatsz: gyalogos túrákat éppúgy találsz benne, mint kerékpáros- és vízitúrákat, terepfutásokat vagy teljesítménytúrákat. Mindegyikhez fotógaléria, részletes leírás és térképes nyomvonal tartozik, ami akár le is tölthető. De még erre sincs szükség, hiszen telefonon egyetlen gombnyomással megnyithatod a túrát a Természetjáró appban, amivel lementheted térerő nélküli használatra, és a terepen navigálhatsz is. Ha pedig inkább magadnak keresnél útvonalat, azt is megszerkesztheted a Túratervezővel, nyomon követve a közeli látnivalókat és szállásokat, sőt áttekintheted a térképen az aktuális terepi figyelmeztetéseket, lezárásokat is.

Cikkajánló