Több tízezer vadlúd időzik a Kis-Sárréten

A Körös–Maros Nemzeti Park tájain már vadludak tízezrei állomásoznak. A Kis-Sárrét részterületeit, a Biharugrai- és Begécsi-halastórendszert vízimadarak egyre nagyobb tömegei keresik fel.

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. november 16.

A Körös–Maros Nemzeti Park tájain már vadludak tízezrei állomásoznak. A Kis-Sárrét részterületeit, a Biharugrai- és Begécsi-halastórendszert vízimadarak egyre nagyobb tömegei keresik fel.

November első napjaira 32 ezer lett a nagy lilikek és 3 ezer a nyári ludak száma a Biharugrai-halastavakon – tájékoztat a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán.

A vadludak többsége a nappali órákban kukoricatarlókon, kisebb része legelőkön táplálkozik. Egy-egy jó táplálkozóhelyért igen nagy távolságokat is képesek megtenni.

Mint írják, Kardoskúton szintén jelentős számban állomásoznak vadludak, november 12-én alkonyatkor már 12 500 példány húzott be éjszakázni a Fehér-tóra. Többségük nagy lilik, de egy öreg kis liliket, 14 vörösnyakú ludat, 25 nyári ludat és egy apácaludat is megfigyeltek a szakemberek abban a 2000-2500 egyedből álló csapatban, amely napközben is a tavon tartózkodott.


A Csanádi-pusztákon szintén több ezres nagyságrendben állomásoznak a vonuló vadludak. Legalább 3 ezren éjszakáznak a Csikóspusztai-tavon, ahol az esőzéseknek köszönhetően mostanra jelentős vízborítás alakult ki. Az utóbbi napokban a Nagy-Zsombékon is észleltek éjszakázó vadludakat, annak ellenére, hogy itt nincs jelentős mennyiségű víz. A nappali órákban nagy számban (mintegy 5 ezren) táplálkoznak a Kopáncs-puszta és a Királyhegyesi-puszta gyepterületein. Döntően nagy lilikek alkotják a csapatokat, de néhány kis lilik is elvegyül köztük.

Az elmúlt időszak időjárása nyomán a Kígyósi-pusztán is kialakultak tocsogók, és a vadludak csapatai is megjelentek a területen. Jelenleg mintegy hatezer nagy lilik mellett 30 nyári lúd és 9 vörösnyakú lúd időzik a pusztán.

Forrás: kmnp.hu

Cikkajánló