Újabb állatok pusztultak el a turai tömeges madármérgezés miatt

Már csaknem száz, méregtől elpusztult madarat találtak Tura környékén, de a halállista feltehetően még mindig nem teljes, óriási a természetvédelmi kár.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Deák Gábor / MME
Forrás:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2021. szeptember 14.

Már csaknem száz, méregtől elpusztult madarat találtak Tura környékén, de a halállista feltehetően még mindig nem teljes, óriási a természetvédelmi kár.

Ahogy arról a Turista Magazin is beszámolt, augusztus közepén több mint száz mérgezett csalétek és félszáz mérgezett állat teteme került elő a turai Szent András Dombi Vadásztársaság működési területén.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) legfrissebb közleményében arról adott hírt, hogy sajnálatos módon tovább nőtt az elpusztult állatok és a felderített helyszínek száma a turai tömeges mérgezésnél, a természetvédelmi kár meghaladja a 6,5 millió forintot!

Negyedik hete folyik a turai mérgezés felderítése, amely során folyamatosan nő a megtalált csalétkek és az elpusztult állatok száma. A keresések során az MME és a Kiskunság Nemzeti Park Igazgatóság méreg- és tetemkereső kutyás egységei, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának tagjai és önkéntesek is aktívan közreműködnek, illetve lakossági bejelentések is érkeztek.

Videó a tetem- és méregkeresésről:

Több új mérgezési gócpontot is felderítettek, így a legújabb eredmények alapján kirajzolódott, hogy a tettes közel 8000 hektáron – gyakorlatilag a Szent András Dombi Vadásztársaság teljes működési területét lefedve – helyezett ki csalétkeket.

Az összehangolt munkának köszönhetően eddig 246 „találat” volt a területen: 114 mérgezett állat és 132 csalétek.

Az áldozatok között 8 védett állatfaj 93 egyede: 76 barna rétihéja, 7 egerészölyv, 3 holló, 2 barna kánya, 2 erdei pityer, 1-1 hamvas rétihéja, rétisas és aranypettyes bábrabló bogár szerepel.

Emellett mérgezés áldozata lett négy háziállat (két kutya és két macska) is, továbbá három vadászható faj 11 egyede (nyolc róka, két dolmányos varjú és egy szajkó), további hat állat esetében pedig nem lehetett meghatározni a maradványokat. Egy helyi lakos kutyája sétáltatás közben fogyasztott az egyik csalétekből, szerencsére kevés méreganyag jutott a szervezetébe, és így a gazda lélekjelenlétének köszönhetően a gyors állatorvosi beavatkozás megmentette a kutya életét.

A Gödöllői Rendőrkapitányság eddig hat alkalommal végzett helyszínelést és nyomrögzítést. Több régebbi nyom is arra utal, hogy nemcsak most történt mérgezés a területen, hanem kisebb intenzitással valószínűleg néhány hónappal korábban is előfordult már. Sőt 2010-ben is történt hasonló a vadásztársaság területén. Akkor egy parlagi sas, öt holló, négy egerészölyv, három barna rétihéja és egy dolmányos varjú került elő, a mérgezett csalétkek pedig naposcsibék voltak.

Cikkajánló